Den ryska säkerhetspolisen FSB:s högkvarter i Moskva, 'Lubjanka', där dess sovjetiska föregångare KGB också höll till. Arkivbild.
Den ryska säkerhetspolisen FSB:s högkvarter i Moskva, 'Lubjanka', där dess sovjetiska föregångare KGB också höll till. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Ryssland: Ny terrorplan stoppad – flera gripna

Den ryska säkerhetspolisen FSB säger sig ha stoppat planer på ett nytt terrordåd. Flera personer har gripits i delrepubliken Dagestan.


FSB säger sig ha stoppat en "terrorcell" med fyra personer som benämns som utländska medborgare. Dessa anklagas för att ha planerat en attack mot en folkmassa i staden Kaspijsk, som ligger vid Kaspiska havets kust i Dagestan.

Samma personer anklagas för att ha varit "direkt inblandade" i planeringen av terrordådet i Moskva den 22 mars, genom att förse gärningsmännen där med pengar och annat.

Uppgifterna är omöjliga för utomstående att verifiera. FSB har gripit en rad personer efter Moskvadådet och dessa har bland annat anklagats för att ha haft olika former av kontakter med de fyra huvudmisstänkta terroristerna.

Många uppgifter

Rysslands federala utredningskommitté, som utreder grova brott, gick på söndagen ut och meddelade att den hade stoppat ett planerat terrordåd och gripit tre personer, men det är oklart om det är samma grupp som åsyftas.

Ryska propagandamedier, som publicerar FSB:s filmklipp från tillslag i Dagestan, för vidare uppgifter om att åtminstone två av de fyra gripna kommer från ett land i Centralasien. Flera av de stora statsstyrda medierna gick tidigt ut med uppgifter som de sedan drog tillbaka, bland annat att samtliga de gripna i Dagestan kom från Tadzjikistan.

I FSB:s filmklipp från ingripanden ses dels en man tryckas ned på marken och bli pressad att svara på frågor. I ett annat klipp ses en man erkänna brott som han anklagas för.

Gripanden i Tadzjikistan

Ett antal personer greps under förra veckan i Tadzjikistan, som är ett hårt styrt och traditionellt Rysslandsvänligt land. Extremistgruppen IS rapporteras sedan länge också rekrytera många tadzjiker.

Dödstalet i attacken mot konserthuset Crocus City Hall i Moskva steg under helgen till 144 personer.

Rättad: I en tidigare version av denna text placerades Kaspijsk fel på kartan.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!