Kongo får sin första kvinnliga premiärminister

Judith Suminwa Tuluka har utsetts till Kongo-Kinshasas nya premiärminister, den första kvinnan på posten i det centralafrikanska landet.


Suminwa Tuluka har varit planeringsminister i den kongolesiska regeringen och tar över premiärministerposten från Jean-Michel Sama Lukonde.

Kongo-Kinshasas president Felix Tshisekedi meddelade beslutet i nationell tv på måndagen.

— Jag är medveten om vilket ansvar det här innebär. Vi kommer att arbeta för fred och för utvecklingen av landet, sade den nye premiärministern i tv-sändningen.

Myndigheterna i Kongo-Kinshasa står inför en rad utmaningar. Det handlar bland annat om en förvärrad konflikt och humanitär kris i de östra delarna av landet, samt förvaltningen av landets betydande mineralrikedom.

Judith Suminwa Tulukas uppdrag blir att driva igenom presidentens deklarerade prioriteringar av frågor som rör sysselsättning, ungdom, kvinnor och nationell sammanhållning för nationen med cirka 100 miljoner människor.

Under sin första mandatperiod lovade president Tshisekedi att utplåna korruptionen, återuppbygga ekonomin och lätta på spänningarna i östra delen av landet, något som kritiker anser att han misslyckats med.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!