Ett barn har dött och två är allvarligt skadade efter en skjutning vid en skola i Vanda i Finland. Samtliga inblandade i händelsen är tolv år.
Ett barn har dött och två är allvarligt skadade efter en skjutning vid en skola i Vanda i Finland. Samtliga inblandade i händelsen är tolv år. - Foto: Markku Ulander/Lehtikuva/TT

Skoldådet i Finland: Detta har hänt

Ett barn har dött och två barn har skadats allvarligt i en skolskjutning i Vanda i Finland. Samtliga ska ha gått i samma klass och varit tolv år. Detta vet vi om händelsen.


Skottlossning på skola utanför Helsingfors

Klockan 09.08 på tisdagsmorgonen får polisen information om att det skett en skottlossning vid en skola i Vanda utanför Helsingfors.

Polisen är på plats efter nio minuter. Ett stort polispådrag inleds på skolområdet som spärras av. Då har den misstänkte lämnat skolans område.

Cirka 800 elever går på skolan som har 90 personer anställda. På skolan undervisas barn i årskurs 1–9. Den är uppdelad i två delar och ligger i bostadsområdet Bäckby (Viertola).

Klockan 9.23 är räddningstjänsten på plats med fem ambulanser.

Misstänkt 12-åring gripen

Vid 10-tiden griper polisen den misstänkte i närheten av skolan. Gripandet ska ha gått lugnt till. På sig hade den misstänkte ett skjutvapen. Vapnet ska ha varit ett handeldvapen som ägs av en nära släkting.

Vid en pressträff klockan 13, lokal tid, meddelar polisen att ett barn har dött och två barn är allvarligt skadade efter skjutningen. Alla är tolv år, liksom barnet som misstänks för skjutningen, och gick i samma klass.

Den misstänkte har erkänt gärningen i ett preliminärt förhör, men något motiv har ännu inte framkommit. Eftersom den misstänkte gärningsmannen är tolv år är personen inte straffrättsligt ansvarig.

Brottsrubriceringen är ett mord och två mordförsök.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!