'Mina tankar går till offren', säger Finlands statsminister Petteri Orpo. Arkivbild.
'Mina tankar går till offren', säger Finlands statsminister Petteri Orpo. Arkivbild. - Foto: Vesa Moilanen/AP/TT

Finland utlyser sorgedag efter skoldåd

Finland utlyser onsdag till en sorgedag med flaggor på halvstång efter att en tolvåring skjutit ihjäl en klasskamrat på en skola i Vanda. Två andra elever skadades allvarligt. Skottlossningen är djupt chockerande, säger statsminister Petteri Orpo.


Alla statliga instanser ska sorgflagga på onsdagen, säger utbildningsminister Anna-Maja Henriksson som också bjuder in alla i landet som vill göra detsamma.

— Jag hoppas att hela Finland är med, säger hon enligt HBL.

Flaggningen börjar klockan 8 på onsdag morgon och pågår fram till skymningen. Även riksdagen ska hålla en tyst minut under onsdagen den 3 april med anledning av skolskjutningen.

sociala medier skriver Finlands statsminister Petteri Orpo om händelsen:

"Skottlossningen i Vanda är djupt chockerande. Mina tankar går till offren, deras nära och kära och övriga elever och personal på skolan."

Även Finlands president Alexander Stubb uttrycker sin bestörtning.

"Jag vill framföra mitt djupaste deltagande till de anhöriga till den avlidna eleven. Jag önskar styrka i återhämtningen till de skadade", skriver presidenten på X.

Finlands inrikesminister Mari Rantanen kommenterar även hon på X att första skoldagen efter påsklovet startade "på ett chockerande sätt". Vid en pressträff som hölls av regeringen vid lunchtid passade hon också på att tacka myndigheterna för deras snabba agerande och sade att "alla väntar på att få veta hur 12-åringen fått tag på skjutvapnet".

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) uttrycker sin medkänsla med grannlandet i ett uttalande:

"Mina tankar går till de drabbade, deras familjer, elever och anställda på skolan. Jag har även uttryckt min medkänsla direkt till Finlands statsminister, Petteri Orpo", skriver han på X.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!