President Joe Biden tog emot Kinas president Xi Jinping i Kalifornien i november. Arkivbild.
President Joe Biden tog emot Kinas president Xi Jinping i Kalifornien i november. Arkivbild. - Foto: Doug Mills/AP/TT

Spänd ton i samtal mellan Biden och Xi

Taiwan och handelsrestriktioner mellan stormakterna Kina och USA var två av ämnena som avhandlades i ett telefonsamtal mellan USA:s president Joe Biden och Kinas ledare Xi Jinping. Och det blev stundtals en het diskussion.


I samband med telefonmötet kom besked från Vita huset om att två amerikanska topptjänstemän inom kort reser till Kina. Finansminister Janet Yellen ska besöka både Guangzhou, Kinas industriella och internationella handelscenter i söder, och därefter Peking tillsammans med utrikesminister Antony Blinken.

Som en en del av de återupptagna kontakter talade ländernas båda statschefer vid i telefon på tisdagen. Samtalet mellan Xi och Biden var det första mellan de två sedan ett toppmöte i november i Kalifornien, som då sågs som en markant upptining i relationen mellan världens två största ekonomier.

Förhållandet mellan USA och Kina har kärvat, bland annat sedan USA:s tidigare president Donald Trump införde handelsrestriktioner mot Kina – restriktioner som Biden har upprätthållit.

Under samtalet sade Biden att han kommer att fortsätta att vidta åtgärder som han anser är nödvändiga för att förhindra att amerikansk teknologi används för att undergräva USA:s säkerhet.

Enligt ett uttalande från Vita huset betonade Biden även vikten av att upprätthålla fred och stabilitet över Taiwansundet.

Enligt en tjänsteman i Vita huset syftade inte samtalen till att lösa meningsskiljaktigheter och de två ledarna var också öppna med att sådana hade förekommit.

— Intensiv konkurrens kräver intensiv diplomati för att hantera spänningar, ta itu med missuppfattningar och förhindra onödiga konflikter. Och det här samtalet är ett sätt att göra det på, sade Vita husets tjänsteman till reportrar på en pressträff.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!