Benny Gantz, medlem i landets krigskabinett och tidigare försvarsminister. Arkivbild.
Benny Gantz, medlem i landets krigskabinett och tidigare försvarsminister. Arkivbild. - Foto: Abir Sultan/AP/TT

Gantz vill se nyval i Israel redan i år

Israeliske premiärministern Benjamin Netanyahus politiska motståndare Benny Gantz, medlem i landets krigskabinett och tidigare försvarsminister, vädjar om nyval i Israel i september.


— Vi måste komma överens om ett datum för val i september, ungefär ett år efter krigets start, sade Gantz vid en pressträff på onsdagen, enligt Times of Israel.

En överenskommelse om ett parlamentsval två år tidigare än planerat skulle tillåta Israel att fortsätta kriget i Gaza och samtidigt förnya väljarnas förtroende för regeringen, uppgav Gantz.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har upprepade gånger avvisat uppmaningar att avgå eller hålla nyval efter Hamasattacken den 7 oktober som utlöste kriget i Gaza.

"Val nu kommer oundvikligen att leda till förlamning, splittring, skada striderna i Rafah och allvarligt påverka chanserna till en överenskommelse om gisslan. Regeringen kommer att fortsätta tills alla mål för kriget har uppnåtts”, skriver Netanyahus Likudparti i ett uttalande som svar på Gantz utspel.

Protesterna mot Netanyahu och hans regering har tilltagit i Israel och leds bland annat av anhöriga till gisslan som hålls i Gaza, som kritiserar Netanyahu för att ha övergivit dem.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!