Räddningspersonal evakuerar människor från ett stenbrott i Hualien i jordskalvsdrabbade Taiwan.
Räddningspersonal evakuerar människor från ett stenbrott i Hualien i jordskalvsdrabbade Taiwan. - Foto: Hualiens räddningstjänst/AP/TT

Taiwan: Överlevande söks i tunnlar och hus

Intensiva sök- och räddningsinsatser pågår i Taiwan, där ett stort antal människor ännu saknas efter den kraftiga jordbävningen. Räddningsarbetare försöker bland annat nå fram till människor som antas vara instängda i vägtunnlar och huskroppar.


En dramatisk undsättning av gruvarbetare från ett stenbrott i länet Hualien, det värst drabbade området, har genomförts. Sex personer evakuerades med hjälp av helikopter.

Taiwan har skakats av över 300 efterskalv. I staden Hualien tillbringade många natten till torsdagen utomhus, på hotell eller i härbärgen. Detta av rädsla för att skadade bostäder skulle falla samman ytterligare. Stadens välkända byggnad Uranas lutar i en 45-gradig vinkel efter jordbävningen.

Minst nio människor dog i onsdagens skalv och över 1 060 skadades, enligt Taiwans katastrofmyndighet. Tjänstemän uppger att de står i kontakt med över 600 personer som är instängda i tunnlar eller i avskurna områden – men att de förlorat kontakten med ett 40-tal.

Kraftigt lutande hus och rasmassor på gatorna i den skalvdrabbade staden Hualien.

Stora insatser pågår för att röja upp efter jordbävningen, som hade en magnitud på 7,4.

På torsdagen inleddes samtidigt den två dagar långa nationella helgen Qingming, då taiwaneser brukar besöka anhörigas gravar. I ljuset av katastrofen ber president Tsai Ing-Wen människor stanna hemma om det inte är "absolut nödvändigt".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!