Belgiens utrikesminister Hadja Lahbib och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg äter tårta för att fira Natos 75-årsdag.
Belgiens utrikesminister Hadja Lahbib och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg äter tårta för att fira Natos 75-årsdag. - Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Diamantjubel i Nato

Militäralliansen Nato fyller 75 år – och chefen manar till enighet över Atlanten.


— Europa behöver Amerika. Och Nordamerika behöver Europa, säger Jens Stoltenberg i Bryssel.

Den 4 april 1949 undertecknades det så kallade Nordatlantiska fördraget i Washington, då tolv länder på båda sidor om Atlanten lovade att stötta varandra i eventuella konflikter.

Sedan dess har medlemsskaran i Nordatlantiska fördragspakten (förkortat Nato från engelskans North Atlantic Treaty Organization) utökats med ytterligare 20 länder, senast Sverige från den 7 mars i år.

— I dag är Nato starkare, större och mer enat än någonsin förut. Vi har hjälpt till att sprida fred, demokrati och välstånd över hela Europa, hävdar generalsekreterare Stoltenberg när årsdagen uppmärksammas med en ceremoni inne på Natohögkvarteret i Bryssel.

På plats vid ceremonin fanns även själva fördraget, som för första gången lämnat Washington och flugits över Atlanten för att tillfälligt visas upp i Bryssel.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!