Polis tar sig in på Mexikos ambassad i Ecuadors huvudstad Quito.
Polis tar sig in på Mexikos ambassad i Ecuadors huvudstad Quito. - Foto: David Bustillos/AP/TT

Ambassaden stormades – Mexiko bryter med Ecuador

De svartklädda poliserna stormade ambassaden, bröt sig in och grep en tidigare vicepresident. Ett jättebråk har brutit ut mellan Mexiko och Ecuador.


Mexiko bryter nu helt de diplomatiska relationerna med det latinamerikanska landet, på order från president Andrés Manuel López Obrador.

"Ett uppenbart brott mot internationell rätt och Mexikos suveränitet", rasar López Obrador över ambassadstormningen på sociala medieplattformen X.

Även Nicaragua bryter alla diplomatiska förbindelser med Ecuador efter det "ovanliga och förkastliga agerandet", meddelar regeringen i ett uttalande.

Det var sent på fredagen som polis tog sig in på Mexikos ambassad i den ecuadorianska huvudstaden Quito. Där grep de Jorge Glas, som var vicepresident i Ecuador mellan 2013 och 2017 under vänsterpresidenten Rafael Correa. Glas tvingades lämna sin post efter att ha dömts till flera års fängelse för korruption i ett fall som innefattade en brasiliansk byggjätte. Han blev villkorligt frigiven i november och flydde då in på Mexikos ambassad där han ansökte om politisk asyl.

Parallellt med uppgifterna om stormningen kom beskedet att Mexiko beslutat ge Glas asyl, efter en "grundlig analys" av läget.

Det är oklart om den tidigare vicepresidenten kan få lejd tillbaka till Mexikos ambassad efter asylbeslutet.

I Ecuador väntar ytterligare minst ett åtal mot Jorge Glas, han anklagas för att ha förskingrat medel som skulle användas för återuppbyggnad efter en jordbävning 2016. Ecuadors president Daniel Noboa har kallat hans flykt in på Mexikos ambassad för en "olaglig handling".

Ecuador har även förklarat Mexikos president för persona non grata.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!