Slovakiens nye president blir Peter Pellegrini, i mitten, som stöds av den ryssvänlige premiärministern Robert Fico, till höger. Pellegrini besegrade motkandidaten, den mer liberale, rysskritiske förre utrikesministern Ivan Korcok.
Slovakiens nye president blir Peter Pellegrini, i mitten, som stöds av den ryssvänlige premiärministern Robert Fico, till höger. Pellegrini besegrade motkandidaten, den mer liberale, rysskritiske förre utrikesministern Ivan Korcok. - Foto: Denes Erdos/AP/TT

Slovakien får mer ryssvänlig president

Den förre premiärministern Peter Pellegrini vinner den andra och avgörande omgången i presidentvalet i Slovakien klart. Det kan innebära en mer ryssvänlig och Ukrainakritisk framtoning för landet.


Enligt den slovakiska statistikbyrån fick Pellegrini, när nästan alla av de drygt 2,6 miljoner avlagda rösterna har räknats, ett stöd på lite över 53,1 procent. Motkandidaten, den partiobundne, liberale tidigare utrikesministern Ivan Korcok, får knappt 46,9 procent.

Valdeltagandet var 61,1 procent. Korcok, som vann den första valomgången i mars knappt, har erkänt sig besegrad.

Inte ta order

— Jag hoppas att Peter Pellegrini kommer att agera självständigt och enligt sin egen övertygelse och inte ta order av andra, sade Korcok i ett tal.

Pellegrini har stöd av den Rysslandsvänlige nuvarande premiärministern Robert Fico som verkar vara på väg att styra om landets politik i den riktning som Ungern och dess premiärminister Viktor Orbán har tagit.

Fico påstod nyligen att Ukraina kommer att behöva ge upp en del av sitt territorium till Ryssland för att få stopp på kriget. Slovakien meddelade i höstas att man stoppat den militära hjälpen till Ukraina.

Anklagat

Pellegrini har anklagat Korcok för att vara krigshetsare och för att vilja sända slovaker i krig i Ukraina. Till AFP har den blivande presidenten sagt att EU och Nato är splittrade mellan de som vill att kriget mellan Ryssland och Ukraina ska fortsätta till vilket pris som helst och de som kräver fredsförhandlingar". Han själv hör, enligt egen utsago, till den senare kategorin.

EU-vänlige Korcok har haft oppositionens stöd och har argumenterat för att stärka banden till väst och att fortsätta skicka stöd till Ukraina.

Presidentens roll i Slovakien är i huvudsak symbolisk. Men den är inte utan makt. Ämbetet innebär också att vara överbefälhavare, utse landets högsta domare och att ha makten att inlägga veto mot lagar. Parlamentet kan dock med enkel majoritet undanröja ett veto från presidenten.

Pellegrini väljs på fem år och tar över efter Zuzana Caputová, som inte ställde upp i valet.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!