Konservativa Lag och rättvisas ledare Jaroslaw Kaczynski förlorade regeringsmakten förra året men blev största parti i helgens lokalval. Men det är oklart om det kan omsättas i makt, premiärminister Donald Tusks parti har större chans att bilda lokala majoriteter.
Konservativa Lag och rättvisas ledare Jaroslaw Kaczynski förlorade regeringsmakten förra året men blev största parti i helgens lokalval. Men det är oklart om det kan omsättas i makt, premiärminister Donald Tusks parti har större chans att bilda lokala majoriteter. - Foto: Czarek Sokolowski

Tusk kan behålla greppet i Polen

Det tidigare regeringspartiet Lag och rättvisa ser ut att ha blivit största parti i lokalvalen Polen. Men den nya regeringen, med premiärminister Donald Tusk i spetsen, har greppet om de flesta län och stora städer.


Resultaten efter räkning av rösterna väntas först under måndagen, men en vallokalsundersökning på kvällen i söndagens val från opinionsmätaren Ipsos, förutser att Lag och rättvisa (Pis) får 33,7 procent av rösterna och har fördel i sex av Polens 16 län, företrädesvis i östra Polen.

Inte slut

— Som Mark Twain en gång sade, 'Ryktet om min död är något förhastat", sade Pis ledare Jaroslaw Kaczynski på valnatten och hävdade seger och att resultatet är ett budskap till den nya regeringen.

Men att bli största parti betyder inte att Pis kommer att kunna omsätta det till att få makten i städer och regionala styren.

Premiärminister Donald Tusks parti Medborgarkoalitionen får enligt samma prognos 31,9 procent av rösterna och makten i tio av de 16 länen. Partiet behåller eller tar borgmästarposterna i flera stora städer, som i huvudstaden Warszawa och hamnstaden Gdansk. Kandidaterna där är allierade med Tusk och vann stort, ingen andra omgång behövs.

Har huvudstaden

Donald Tusk, som lyckades vinna regeringsmakten förra året efter åtta år av Pis-styre, vann parlamentsvalet på löften om att riva upp lagar och omdaningar som Pis drivit igenom.

Många av Pis förändringar har kritiserats hårt av EU för att gå ut över demokratin, medier och rättssystem.

Tusk omtalade på valnatten borgmästaren i Warszawa, Rafal Trzaskowski, som dagens hjälte efter storsegern där. Men han sade också att oppositionen, i första hand Lag och rättvisa, hade lyckats bättre med att få sina väljare att gå och rösta i mer konservativt präglade områden jämfört med hans egna anhängare.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!