Sörjande lämnar blommor och ljus utanför skolan i Vanda i Finland. Arkivbild.
Sörjande lämnar blommor och ljus utanför skolan i Vanda i Finland. Arkivbild. - Foto: Roni Rekomaa/AP/TT

Lärare övertalade skolskytten att lämna skolan

En lärare övertalade den finska skolskytten att lämna skolan – efter attacken då en tolvårig pojke sköts ihjäl och två flickor skadades, rapporterar nyhetsbyrån STT.


När skottlossningen skedde i ett klassrum började en lärare som befann sig i rummet genast ge första hjälpen till offren. Samtidigt lyckades en annan lärare övertala skytten, en tolvårig pojke, att lämna skolan.

— Mitt i allt kaos gjordes riktiga och stora saker, säger polisens utredningschef Marko Särkkä till STT.

Det var i tisdags i förra veckan som pojken öppnade eld mot tre jämnåriga skolkamrater. En pojke sköts till döds och två flickor fick livshotande skador.

Polisen uppger nu att den ena flickan har kunnat förhöras.

"Under helgens förhör har det blivit tydligt att den väg den misstänkta tog efter dådet var slumpmässigt utvald. Han ska inte ha hotat några andra med vapnet", säger Marko Särkkä i ett pressmeddelande.

Efter skolskjutningen i Vanda i Finland har flera hot riktats mot andra skolor, skriver den finska polisen på sin hemsida.

"Olika hot har riktats mot flera skolor lokaliserade i polisdistriktet, vilket polisen utreder. Alla hot tas på stort allvar", säger Särkkä och tillägger:

"Hot borde aldrig riktas mot något, ens på skämt".

I förhör har pojken erkänt brott och berättat att han varit utsatt för mobbning.

TT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!