Migranter möts upp av en båt från Läkare utan gränser utanför Libyen, i oktober förra året. Arkivbild.
Migranter möts upp av en båt från Läkare utan gränser utanför Libyen, i oktober förra året. Arkivbild. - Foto: Paolo Santalucia/AP/TT

100-tal migranter har dött på farlig havsrutt

Hittills i år har minst ett 100-tal migranter omkommit på en av de farligaste rutterna över Medelhavet.


Fler än 4 300 personer har stoppats under resor till havs och tvingats tillbaka till Libyen i år, meddelar FN:s migrationsorgan IOM.

125 dödsfall har kunnat bekräftas helt. 256 personer betecknas som försvunna, av alla som IOM har kunnat föra till protokoll. Där finns också ett mörkertal.

Rutten över centrala Medelhavet – från konflikthärjade Libyen till Italien – är den som flest migranter väljer för att försöka ta sig till Europa.

I Italien, som har tagit emot klart flest migranter av alla EU-länder, har mottagandet orsakat politisk och juridisk tvist. Premiärminister Giorgia Melonis högerregering har tidigare bötfällt hjälporganisationer som fört räddade migranter till italiensk hamn i stället för att lämna över dem till Libyens kustbevakning. Men i februari slog Italiens högsta domstol fast att det är brottsligt att lämna över människor till Libyen, då det inte bedöms vara en säker plats.

Förra året kunde IOM bekräfta att 962 migranter omkom under resor över den centrala Medelhavsrutten. Fler än 17 000 stoppades på vägen och ett tusental saknas ännu helt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!