En grupp unga turkmener i huvudstaden Asjchabad i samband med landets presidentval 2022.
En grupp unga turkmener i huvudstaden Asjchabad i samband med landets presidentval 2022. - Foto: Alexander Vershinin/AP/TT

Flickor "oskuldstestas" – underkända polisanmäls

Kvinnliga gymnasieelever i västra Turkmenistan tvingas gå igenom obligatoriska "oskuldstester" för att bedöma deras "moral".


Fakta: Turkmenistan

Den forna Sovjetrepubliken Turkmenistan ligger i Centralasien, öster om Kaspiska havet. Landet har drygt sex miljoner invånare och huvudstaden heter Asjchabad (också stavad Asjgabat).

Landet består nästan helt av öken, men har stora fyndigheter av naturgas och olja.

Sedan Sovjetunionens fall har landet styrts av auktoritära regimer ledda av en rad olika diktatorer.

Först ut var Saparmurat Nijazov, som styrde landet med järnhand genom att förbjuda all opposition och odla en excentrisk personkult kring sig själv.

Efter Nijazovs död 2006 tog Gurbanguly Berdymuchamedov över makten och styrde på snarlikt vis. I mars 2022 lämnade han över till sonen Serdar Berdymuchamedov. Landet bedöms i dag vara ett av världens mest slutna och kritiseras regelbundet för att kränka medborgarnas mänskliga rättigheter.

Det officiella språket är turkmeniska, men även ryska och flera centralasiatiska språk är vanliga.

Källa: Landguiden/UI, Nationalencyklopedin

Elever som anses underkända rapporteras till polis och landets säkerhetsdepartement, rapporterar Radio Free Europe/Radio Liberty med hänvisning till en källa inom skolväsendet i provinsen Balkan.

Testerna, som utförs genom en gynekologisk undersökning av flickornas slidkrans, sker enligt flera elever utan föräldrarnas medgivande. Enligt RFE/RL:s källor tros en ökning av tonårsgraviditeter ligga bakom de kränkande ingreppen.

I det strikt patriarkala Turkmenistan kan det få förödande konsekvenser att stämplas som icke-oskuld eller "omoralisk". Stigmatisering och social isolering, men även självmord och hedersmord, riskerar enligt nyhetssajten Eurasianet att drabba utpekade flickor.

Så kallade oskuldstester ses allmänt som en form av könsbaserat våld. Världshälsoorganisationen har slagit fast att testerna är kränkande, skadliga och inte minst ovetenskapliga – det går inte att fastslå huruvida en person haft sex genom att undersöka slidkransen.

Påtvingade oskuldstester av unga flickor och kvinnor har även tidigare rapporterats i det auktoritära Turkmenistan, liksom i landets centralasiatiska grannar Uzbekistan och Tadzjikistan.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!