Nästan all israelisk militär befinner sig nu på sin sida stängslet. Här en stridsvagn vid gränsen på måndagen.
Nästan all israelisk militär befinner sig nu på sin sida stängslet. Här en stridsvagn vid gränsen på måndagen. - Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

"Netanyahu har klättrat upp i väldigt högt träd"

Efter Israels överraskande reträtt spirar försiktig optimism om en vapenvila i Gazakriget. Den avspeglas dock inte i parternas utspel. Väldigt väldigt svårtolkat, säger Israelkännaren Anders Persson om de senaste signalerna från Israels premiärminister.


I och med Israels reträtt från staden Khan Yunis i södra Gaza häromdagen har landet på några månader gått från 20 brigader till bara en inne i Gazaremsan. Över 90 procent av de israeliska markstyrkor som befunnit sig där har alltså tagits hem.

Men efter att det fått israeliska bedömare att utropa att kriget är över försäkrar premiärminister Benjamin Netanyahu att så är det inte alls. Israel kommer att gå in igen, för att "eliminera terroristbataljonerna" i flyktingtäta Rafah, hävdar han: "Det kommer att hända: det finns ett datum".

Samtidigt har hans palestinska motpart, terrorstämplade Hamas, sagt nej till Israels senaste förslag om vapenvila.

Men bakom dessa låsta positioner syns ändå tydligt positiva signaler.

— Det är betydligt mer optimism nu, om huruvida parterna kan komma överens om utväxling av gisslan mot fångar, säger Anders Persson, Mellanösternexpert och forskare vid Linnéuniversitetet.

400 lastbilar

Reträtten är en tydlig gest av god vilja. Samtidigt släpps plötsligt större mängder bistånd in till den lidande befolkningen.

— I går (måndag) såg vi rekordnivåer av hjälp in i Gaza, säger Persson.

Enligt Israel handlar det om uppemot 400 lastbilar per dygn.

Att Hamas ändå signalerar skepsis "kan vara del av förhandlingsspelet", menar Persson.

— Man vill sälja sig så dyrt som möjligt.

Tidningen Haaretz påpekar också att Hamas exilledning nu verkar ha mindre att säga till om – beslutsfattandet har hamnat alltmer hos rörelsens ledare i Gazaremsan, Yahya Sinwar. "Det blir han som fattar det slutgiltiga beslutet om en ny uppgörelse", skriver tidningen.

Sinwar tros av säkerhetsskäl kommunicera via ett snårigt och tidsödande system med mellanhänder. "Ett svar från Sinwar kan dröja flera dagar", tror Haaretz.

"Väldigt högt träd"

Under tiden behöver Israel trots reträtterna visa upp en ståndaktig fasad, inte minst internt i Netanyahus brokiga regering. Finansminister Bezalel Smotrich och säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir – som båda representerar den extrema bosättarhögern – har hotat med att regeringen spricker om Israel inte slår till i stor skala mot Rafah.

— Netanyahu har klättrat upp i ett väldigt högt träd, säger Anders Persson om premiärministerns upprepade löften om Rafah.

Men oavsett syns inga tecken just nu på att det är på gång. Både förberedelser för civila evakueringar och uppbyggnad av militära styrkor i området skulle märkas.

— Det förefaller inte vara nära förestående, säger Anders Persson.

Det var då – en israelisk stridsvagn i Khan Yunis-området i januari.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!