Protester för och emot aborträttigheter utanför USA:s högsta domstol i mars. Arkivbild.
Protester för och emot aborträttigheter utanför USA:s högsta domstol i mars. Arkivbild. - Foto: Amanda Andrade-Rhoades/AP/TT

Arizonas domstol godkänner abortlag från 1864

Högsta domstolen i den amerikanska delstaten Arizona ger sitt godkännande till en kontroversiell abortlagstiftning från 1864. Den gamla lagen tillåter endast abort i fall då moderns hälsa är i fara. Straffet för brott mot lagen är mellan två till fem års fängelse.


Lagen ogiltigförklarades i det historiska beslutet i Högsta domstolens dom i fallet "Roe mot Wade" 1973, som skyddade kvinnans rätt att själv besluta om abort. Men den domen revs upp av Högsta domstolen vid sommaren 2022, och därefter har flera delstater skärpt sina abortlagar.

Men Arizona tillhör de delstater som velat gå längst i förbudet genom att hänvisa till lagstiftningen från 1800-talet. Frågan har politiserats i Arizona, och lagen har skjutits upp i väntan på slutgiltiga rättsliga besked.

I en tidigare dom slog en appellationsdomstol fast att det inte skulle vara brottsligt att genomföra aborter före den femtonde graviditetsveckan.

USA:s president Joe Biden kallade domen för "elak" i en kommentar direkt efter domslutet.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!