Joe Biden talar vid ett valmöte i Washington på tisdagen.
Joe Biden talar vid ett valmöte i Washington på tisdagen. - Foto: Evan Vucci/AP/TT

Biden: Netanyahu begår ett misstag

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu begår ett misstag i Gaza, säger USA:s president Joe Biden i något skärpta ordalag. Israel säger sig förbereda en avgörande markoffensiv som befaras bli förödande för mängder av flyende civila.


Fakta: Ett halvår av krig

Terrorstämplade Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober. Omkring 1 150 personer beräknas ha fallit offer för den enorma terrorattacken, varav merparten civila, och fler än 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och gått in med markstyrkor i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har fler än 33 300 människor dödats i israeliska anfall i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken och hjälporganisationer larmar om svår hungersnöd.

Omkring 100 personer hålls enligt Israel fortfarande som gisslan av Hamas. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

— Jag anser att det han gör är ett misstag. Jag står inte bakom hans tillvägagångssätt, säger Biden i en intervju med det spanskspråkiga mediebolaget Univision, när han får en fråga om Benjamin Netanyahus hantering av Gazakriget.

Den amerikanske presidenten fördömer återigen det israeliska anfall som dödade sju hjälparbetare från en internationell hjälporganisation förra veckan.

— Vad jag vill se är att israelerna helt enkelt manar till vapenvila och under de kommande sex till åtta veckorna ger fullständigt tillträde så att mat och läkemedel kan föras in, säger Biden.

USA fortsätter därmed att skärpa tonen mot Israel något, som landets närmast allierade. Hittills har den amerikanska regeringen i huvudsak lagt ansvaret för att ett avtal om vapenvila ska kunna nås på islamiströrelsen Hamas.

"Inga ursäkter"

Enligt Biden står USA i kontakt med Egypten, Jordanien och Saudiarabien för att förbereda leveranser av förnödenheter till Gaza, så fort Israel möjliggör det.

— Det finns inga ursäkter för att inte förse folket där med de läkemedel och den mat som de behöver, säger USA:s president.

Israels dödliga anfall mot hjälparbetare förra veckan följdes dels av anklagelser om att det skedde avsiktligt, och dels av besked om att ytterligare hjälpleveranser över Medelhavet stoppades.

Enligt Israel har nästan 900 lastbilar med hjälp fått komma in i Gaza under början av denna vecka, men det är inte tillnärmelsevis nog utifrån FN-beräkningar av civilbefolkningens behov.

Uppgifter om tält

Från israeliskt regeringshåll sägs det att ett datum har spikats för en markoffensiv mot staden Rafah, där fler än en miljon Gazabor har sökt skydd och har få andra platser att ta vägen.

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att Israel inte har informerat om någon tidsplan för en offensiv, men att det förs samtal för att det ska ske med hänsyn till civila. Uppgifter i Israel gör gällande att det köps in tiotusentals tält inför en större omplacering.

I ett av Israels anfall på tisdagen slog bomber ned i ett bostadshus i Zawayda i centrala Gaza, varpå det rapporterades om minst elva döda. Bilder som AP tog på plats visar hur en man bär in en livlös flicka på sjukhuset i Dayr al-Balah och lägger henne bredvid flera barnlik som har radats upp på sjukhusgolvet.

En israelisk stridsvagn utanför krigshärjade Gazaremsan, fotograferat från södra Israel på tisdagen.
TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!