Ryske utrikesministern Sergej Lavrovs möte med sin kinesiska kollega Wang Yi i Peking har föranlett kritik från USA. Arkivbild.
Ryske utrikesministern Sergej Lavrovs möte med sin kinesiska kollega Wang Yi i Peking har föranlett kritik från USA. Arkivbild. - Foto: Ryska utrikesministeriet/AP/TT

Kina: Accepterar inte kritik om Rysslandsband

Kina kommer att hållas ansvarigt om Ryssland vinner mark i Ukraina, varnar Washington. Men Kina finner sig inte i det. Kina accepterar inte kritik eller påtryckningar, säger en talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet.


Varningen kommer efter att den ryske utrikesministern Sergej Lavrov besökt Peking för ett möte med sin kinesiska kollega Wang Yi – samtidigt som Moskva uppges planera för en ny offensiv i Ukraina.

Enligt USA:s biträdande utrikesminister Kurt Campbell skulle ryska landvinningar kunna "ändra styrkebalansen i Europa på ett oacceptabelt sätt".

— Vi har framfört direkt till Kina att om detta fortsätter kommer det att påverka relationen mellan Kina och USA. Vi kommer inte att sitta still och låtsas att allting är som det ska, sade Campbell vid ett evenemang i Washington på tisdagen.

Enligt Campbell skulle de eventuella landvinningarna inte betraktas som unikt ryska utan som resultatet av en "gemensam" uppsättning aktiviteter med stöd från både Kina och Nordkorea.

Men Kina accepterar inte kritiken.

— Kina och Ryssland har rätt att delta i normalt ekonomiskt samarbete och handelssamarbete. Denna sortens samarbete bör inte störas, säger Mao Ning, talesperson för Kinas utrikesdepartement.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!