USA:s president Joe Biden tar emot Japans premiärminister Fumio Kishida i Vita huset på onsdagen.
USA:s president Joe Biden tar emot Japans premiärminister Fumio Kishida i Vita huset på onsdagen. - Foto: Haiyun Jiang/The New York Times/AP

Biden "överväger" lägga ned Assange-åtal

President Joe Biden säger att USA "överväger" den begäran som kommit från Australien om att lägga ned åtalet mot Wikileaks-grundaren Julian Assange som anklagas för spionage.


Australiens parlament antog i februari en motion med premiärministern Anthony Albaneses stöd som kräver ett slut på den juridiska följetongen kring Assange, som kämpar mot utlämning till USA.

— Vi överväger det, löd Bidens svar till en reporter i Vita huset under den japanska premiärministern Fumio Kishidas besök, men utvecklade inte närmare tankarna om Australiens begäran.

Den australiska medborgaren Assange, 52, som har suttit i ett fängelse i London sedan 2019, har åtalats av den amerikanska regeringen för sin roll i 2010 års läckage av en stor mängd hemligstämplade dokument relaterade till krigen i Irak och Afghanistan.

I slutet av mars gav högsta domstolen i London USA:s regering tre veckor på sig att ge ytterligare "försäkringar om hans behandling" om han utlämnas dit för att åtalas.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!