Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, har svurit att hämnas förra veckans dödliga israeliska anfall mot Irans konsulat i Damaskus. Här ber Khamenei vid högtidlighållandet av id på onsdagen.
Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, har svurit att hämnas förra veckans dödliga israeliska anfall mot Irans konsulat i Damaskus. Här ber Khamenei vid högtidlighållandet av id på onsdagen. - Foto: Ayatollans kansli via AP/TT

Uppgift i USA: Större iranskt anfall nära

Efter Irans hot om vedergällning mot Israel kommer amerikanska uppgifter om att ett större anfall är nära förestående. USA understryker att det i så fall står berett att försvara Israel.


USA och dess allierade tror att ett större robot- eller drönaranfall mot Israel kommer att ske inom de närmaste dagarna, berättar flera anonyma uppgiftslämnare för nyhetsbyrån Bloomberg.

Enligt denna bedömning, som publicerades på onsdagen, kommer Iran att utföra det antingen självt eller genom något ombud, men de väntas inte angripa civila mål. Bloomberg hänvisar till såväl amerikanska som israeliska underrättelseuppgifter.

Israel har under den gångna veckan höjt sin beredskap inför eventuella angrepp.

Aviserat hämnd

Irans högsta ledning har svurit att hämnas på Israel efter förra veckans flyganfall mot det iranska konsulatet i Syriens huvudstad Damaskus, där flera högt uppsatta iranska militärer dödades.

— Konsulatet och ambassaden i vilket land som helst är det landets territorium. När de attackerade vårt konsulat attackerade de vårt territorium, sade Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei i ett tv-sänt tal på onsdagen.

Israel har inte öppet tagit på sig ansvaret för anfallet, men har utfört många anfall mot mål i Syrien över flera års tid utan att själva tala öppet om dem.

Israel har svarat på de iranska hoten med att konstatera att ett iranskt anfall mot Israel skulle följas av anfall mot Iran.

Demonstration i Teheran på den så kallade Qudsdagen förra veckan, där två symboliska kistor har lagts fram med en amerikansk respektive en israelisk flagga. Arkivbild.

USA: Med mot alla hot

USA har gradvis skärpt tonen mot Israels hantering av kriget i Gaza den senaste tiden, men inför hot från Iran slås det fast att USA kommer att försvara Israel in i det sista.

Israels försvarsminister Yoav Gallant talade med USA:s utrikesminister Antony Blinken på onsdagen. Blinken "upprepade USA:s stöd för Israels säkerhet och gjorde klart att USA kommer att stå med Israel mot alla hot från Iran och dess ombud", lyder en amerikansk sammanfattning av samtalet.

President Joe Biden gjorde också klart detta under onsdagen:

— Som jag sade till premiärminister (Benjamin) Netanyahu: Vårt åtagande för Israels säkerhet inför dessa hot från Iran och dess ombud är klätt i järn.

Inställda flyg

Den tyska flygjätten Lufthansa har ställt in sina avgångar till och från Irans huvudstad Teheran fram till lördag med en allmän hänvisning till den spända situationen i Mellanöstern.

I samband med det hade en iransk nyhetsbyrå gått ut med en uppgift om att luftrummet över Irans huvudstad skulle stängas, vilket kort därpå drogs tillbaka.

Israels försvarsminister Yoav Gallant och USA:s utrikesminister Antony Blinken har talats vid på distans. Här träffades de i Tel Aviv i början av januari. Arkivbild.
TT
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!