Finlands utrikesminister Elina Valtonen och försvarsminister Antti Häkkänen visar upp ett DCA-avtal tillsammans med USA:s utrikesminister Antony Blinken. Bilden togs den 18 december förra året.
Finlands utrikesminister Elina Valtonen och försvarsminister Antti Häkkänen visar upp ett DCA-avtal tillsammans med USA:s utrikesminister Antony Blinken. Bilden togs den 18 december förra året. - Foto: Susan Walsh/AP/TT

Bakläxa för Finlands försvarsavtal med USA

Finlands särskilda försvarsavtal med USA får bakläxa av den finländska justitiekanslern. USA:s befogenheter på finländsk mark bedöms vara lite luddigt formulerade.


Fakta: Bygger på Nato-avtal

Avtalet är på engelska förkortat till DCA, Defence Cooperation Agreement.

USA har ingått DCA med flera allierade länder.

Avtalet reglerar praktiska frågor för USA:s militär i värdlandet. Det tar upp till exempel tillträde för amerikanska förband, skattefrågor och möjlighet till förhandslagring av materiel. DCA pekar ut platser där samarbetet mellan USA och värdlandet främst ska äga rum.

DCA utgår till stor del från Natos avtal, Nato SOFA, om statusen för Natos medlemsstaters styrkor i ett annat Natolands territorium.

Finlands DCA-avtal med USA – av samma slag som Sverige också har ingått – bedöms göra vissa övertramp på grundlagen när det kommer till den amerikanska militärens nya befogenheter på finländsk mark. Regeringens lagförslag behöver kompletteras, slår den rättsövervakande myndigheten fast i ett utlåtande.

Justitiekansler Tuomas Pöysti pekar ut tre avsnitt som försvårande. Det handlar framför allt om att Finland avsäger sig jurisdiktion över amerikanska soldater som befinner sig i landet – det vill säga att eventuella brott de begår ska utredas och lagföras av USA i första hand.

Det handlar också om de befogenheter som USA får att under "extraordinära omständigheter" vidta "nödvändiga och proportionerliga" åtgärder, även på andra platser i Finland än vid militärbaserna, för att viktig militär verksamhet ska kunna skyddas.

USA:s militär ska också beredas fri in- och utresa i Finland, vilket begränsar Finlands suveränitet. Detta har tagits i beaktande, noterar justitiekanslern, men:

"Vad som skulle hända om Finlands såg negativt på det (in- eller utresa) är dock i viss mån oklart. Enligt avtalet ska Finlands synpunkter beaktas, men utifrån hur avtalet är formulerat skulle det inte behöva efterföljas."

Sverige ingick ett DCA-avtal med USA i början av december och kort därpå följde även Danmark och Finland med egna avtal. Sveriges justitiekansler hade inga synpunkter som remissinstans i den svenska processen.

Enligt DCA-avtalet med Finland får USA tillgång till 15 militära baser eller anläggningar.
TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!