En judisk politiker håller en blombukett vid minnesmärket i Buenos Aires för attentatet mot en judisk inrättning där 85 människor dödades 1994. Arkivbild.
En judisk politiker håller en blombukett vid minnesmärket i Buenos Aires för attentatet mot en judisk inrättning där 85 människor dödades 1994. Arkivbild. - Foto: NATACHA PISARENKO/AP/TT

Argentina: Iran bakom blodiga dåd på 90-talet

Iran låg bakom två dödliga attacker med totalt över 100 döda i 1990-talets Argentina, hävdar en domstol i landet, och beskriver den religiösa diktaturen som en "terrorstat", rapporterar lokala medier.


Enligt domslutet ska Iran ha beordrat både dådet mot den israeliska ambassaden i landet 1992, där 29 personer dödades, och det mot en judisk inrättning i Buenos Aires som krävde 85 liv.

Domstolen gör även gällande att den Iran-stödda islamiströrelsen Hizbollah var inblandat och kallar attacken mot den judiska inrättningen – den dödligaste någonsin i Argentina – för ett "brott mot mänskligheten". Ingen har tagit på sig ansvaret för attentatet, där en lastbil lastad med sprängmedel körde in i byggnaden och detonerade, men Argentina och Israel har sedan lång tid tillbaka misstänkt Hizbollah för att ha utfört det på order av Iran.

Teheran nekar till inblandning.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!