Folk som lämnat gallerian på polisens uppmaning har samlats utanför.
Folk som lämnat gallerian på polisens uppmaning har samlats utanför. - Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Sex döda i dåd i Sydney – knivman ihjälskjuten

Flera personer har attackerats med kniv i ett köpcentrum i Sydney, Australien. Vittnen berättar hur en man sprang omkring och högg slumpmässigt mot människor. Sex personer har dödats och flera har allvarliga skador, bland dem ett litet barn.


Gärningsmannen bar på en stor kniv och sprang omkring i det stora köpcentrumet Westfield Bondi Junction vid 16-tiden på lördagen lokal tid. Flera människor blev angripna innan mannen sköts till döds av en polis på plats.

— Hon följde efter honom och då vände han sig mot henne varpå hon sköt, säger polisen Anthony Cook vid en pressträff.

Polisen bedömer att gärningsmannen agerade ensam. Så här långt har han identifierats som en 40-årig man som förvisso är känd av polis sedan tidigare, men som inte bedöms ha några kopplingar till terror.

Många i omlopp

Gallerian Westfield Bondi Junction har sju våningar och är en stor knutpunkt i östra Sydney, i ett område där många människor rör sig, inte minst i lördagshandeln.

Rohan Anderson var på ett gym i köpcentrumet och såg den misstänkte gärningsmannen gå till angrepp.

— Jag såg folk springa omkring och gick för att titta vad som hände. Bakom alla dessa springande människor var en man med en kniv som väldigt slumpmässigt började springa mot människor. Jag gick tillbaka in i gymmet som låste dörrarna och då hörde vi flera pistolskott, säger han till TT på gatan utanför, kort efter attacken.

På en film som Rohan Anderson tog ses en man jogga omkring och göra slumpmässiga utfall mot folk med en stor kniv. Mannen var klädd i gympaskor, shorts och en sporttröja.

"Alla började skrika"

En kvinna som TT pratar med på plats utanför gallerian säger också att hon såg en man med en jaktkniv:

— Jag såg folk springa, alla började skrika och vi stängde in oss i en butik.

Enligt henne var mannen i 30-40-årsåldern och hon berättar att personer ska ha blivit huggna på flera våningar inne i köpcentrumet.

Reese, som bor i området, var på väg till pilates i byggnaden när hon hörde flera skott och människor som skrek "knivattack". Hon började själv springa och skrek samtidigt åt andra att stanna kvar i butikerna.

— Jag är rädd. Det är första gången som något liknande händer här, säger hon till TT.

— Jag såg en bebis tas in i ambulans.

Spädbarn får vård

Det skadade barnet är nio månader gammalt och vårdas på sjukhus.

Dess mamma, en 38-årig kvinna, var svårt skadad och blödde ymnigt när hon tog sig fram till några personer som stod i närheten och gav dem barnet att ta hand om, berättar personerna själva för australiska medier.

Kvinnan avled sedan på sjukhus som det sjätte dödsoffret.

Vittnet Rohan Anderson var på gymmet i köpcentrumet när han såg folk började springa från den misstänkte gärningsmannen.
Människor leds ut ur köpcentrumet på lördagseftermiddagen.
Vittnet Reese skulle på pilates i gallerian när dådet inträffade och sprang därifrån.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!