Ukrainas nuvarande försvarschef Oleksandr Syrskyj (till höger) tillsammans med president Volodymyr Zelenskyj i slutet av november förra året.
Ukrainas nuvarande försvarschef Oleksandr Syrskyj (till höger) tillsammans med president Volodymyr Zelenskyj i slutet av november förra året. - Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina: "Läget i öst förvärras avsevärt"

Ryssland har trappat upp sina anfall i östra Ukraina, säger Ukrainas högste försvarschef Oleksandr Syrskyj i en intervju med AFP. Situationen vid den östra fronten har försämrats avsevärt under de senaste dagarna, säger Syrskyj.


De ryska invasionsstyrkornas anfall har trappats upp snabbt efter det ryska presidentvalet i mars, enligt försvarschefen, som poängterar att de nu också är bättre rustade än de ukrainska soldaterna.

— Frågan om att uppnå ett övertag på fienden med högteknologiska vapen har dykt upp på nytt. Endast detta gör det möjligt för oss att besegra en större fiende och skapa förutsättningar för att greppa det strategiska initiativet, säger Syrskyj, som tog över som den ukrainska militärens högste ledare, näst efter presidenten, i februari.

— Det andra allvarliga problemet handlar om att höja kvaliteten i utbildningen av militärer, särskilt infanteriet, så att de kan göra så mycket som möjligt med den militära utrustningen och vapen från väst.

Tysklands försvarsdepartement har fattat beslut om att skicka ytterligare ett luftvärnssystem av typen Patriot till Ukraina, för att stärka den hårt pressade militären med anledning av ökade ryska luftangreppen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!