Octavio berättar att han gått i tre dagar från Mexiko, och att han hoppas på att få jobb som chaufför. Ranchägaren Jim Chilton ger honom påfyllning av energi.
Octavio berättar att han gått i tre dagar från Mexiko, och att han hoppas på att få jobb som chaufför. Ranchägaren Jim Chilton ger honom påfyllning av energi. - Foto: Mattias Lundblad/TT

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.


Fakta: Migrationsfrågan i USA-valet

Sedan 2021 har det skett i genomsnitt två miljoner olagliga gränsövergångar till USA per år. Det är den högsta siffran någonsin.

Migrationen är det amerikanska folkets viktigaste fråga i valet i höst, enligt en mätning från Gallup. 28 procent av amerikanerna ser gränsfrågan som landets största problem.

Donald Trump lovar att deportera fler migranter än någonsin tidigare om han vinner valet, och bygga stora läger där de kan förvaras i väntan på att kastas ut.

Joe Biden vann valet 2020 på att lova en mer human migrationspolitik, och rev upp flera av Trumps åtgärder mot invandringen.

Arizona är en av de sex swing states där det är jämnast mellan Republikanerna och Demokraterna, och som därmed väntas avgöra presidentvalet.

Jim Chilton har ett fast grepp om sin pistol när han kliver ur bilen för att titta till en av de stora vattentankar som är till för de 750 kor som betar på hans ägor.

Intill tanken har 85-åringen satt upp en dricksfontän till de migranter som passerar här varje dag. Många går vilse och dukar under i Sonoraöknens hetta. En bit bort är ett rött träkors nedstucket i jorden för att markera platsen där en migrant dog av uttorkning.

— Vi hittade tre döda på ranchen förra året, säger Jim Chilton.

— Jag vill inte att nån ska dö på min mark. Jag vill inte att någon ska dö över huvud taget.

Paul Nixon från hjälporganisation Tucson Samaritans stannar för att prata med Jim Chilton.

Jim Chiltons ranch är en av de största i Arizona, med en yta motsvarande 28 000 fotbollsplaner. Att den ligger vid gränsen mot Mexiko gör att han befinner sig mitt i den fråga som flera mätningar pekar ut som den viktigaste i höstens presidentval: invandringen.

Fler människor än någonsin försökte ta sig in i USA över den södra gränsen i slutet av förra året – drygt 302 000 på en månad. Den kraftiga ökningen av antalet migranter sedan 2021 har lett till att systemet för att ta emot dem är överbelastat. Gränsen vid Arizona är det område i landet där trycket är hårdast. Jim Chiltons övervakningskameror har fångat upp ett tusental migranter som rör sig över hans ägor på väg norrut.

För att bli lotsade över gränsen tvingas migranterna betala stora summor till den mexikanska Sinaloakartellen, som även smugglar droger till USA. Närheten till kartellerna gör att Jim Chilton och de fem cowboys som arbetar med att föra hans boskap mellan olika betesmarker går beväpnade.

— Det finns ingen polis i närheten och om något händer tar det minst en timme innan vi får hjälp, säger Sue Chilton, Jims fru och medarbetare sedan 60 år tillbaka.

Republikanen Donald Trump valkampanjar på att kraftigt minska invandringen och deportera miljontals migranter. Jim Chilton pekar mot horisonten, där expresidentens nio meter höga roströda mur slingrar sig genom landskapet, för att sedan plötsligt upphöra.

Jim Chilton vid en öppning i det höga gränsstaket som byggdes under Trumps tid som president. Nu hoppas han att det ska byggas färdigt.

— Där slutade de bygga när Joe Biden blev president, säger Jim Chilton.

— Vi behöver göra klart muren, och se till att det finns tillräckligt med gränspatruller här.

Vid muren ligger rosa barnkläder, filtar och tomma vattenflaskor som migranter lämnat efter sig.

Jim Chilton kommer att rösta på Trump, men vill till skillnad från expresidenten se en ökad laglig invandring till USA.

— Det här landet har byggts av immigranter, och de har varit en väldigt positiv kraft. Men vi måste säkra gränsen innan vi kan ge folk laglig amnesti.

På Jim Chiltons mark börjar en milslång öppning i gränsstängslet där terrängen visat sig för svår för att bygga. Jim Chilton önskar att Trump ska vinna valet och stängslet ska färdigställas.

Jim Chilton kör vidare på ranchen, förbi kaktusar, ökenblomster och övergivna silvergruvor. Vid vägkanten sitter en ensam man. Han ber Jim att ringa efter gränspolisen, men det finns ingen mobiltäckning. I mannens ryggsäck skymtar ett par skor med en bit matta påsydd på sulan, så att de inte ska ge några fotspår. Han berättar att han kommer från Mexiko, har gått tre dagar i sträck och hoppas jobba som chaufför i USA. Jim Chilton ger honom två flaskor vatten, och kör vidare.

Att ge mannen skjuts vore olagligt.

— Förmodligen försökte han smyga in i landet utan att bli upptäckt, men gav upp, säger Jim Chilton.

Många migranter har en bit heltäckningsmatta under skosulan för att inte lämna tydliga fotavtryck.

Migranterna som korsar gränsen består av två grupper: Dels de som försöker ta sig in obemärkt – ofta för att de saknar asylskäl. Dels de som anmäler sig till gränspolisen så snabbt de kan för att söka asyl. Den sistnämnda gruppen har blivit allt vanligare de senaste åren. Rekordmånga människor i världen är på flykt, enligt UNHCR.

I gränsbyn Sasabe stannar Jim Chilton till för att småprata med Paul Nixon, en medlem i organisationen Tucson Samaritans som hjälper migranter efter att de korsat gränsen.

— I dag har vi träffat ecuadorianer, jemeniter och några killar från Indien. Det är som vanligt rena Förenta Nationerna där ute, säger Paul Nixon till Jim. Han har tillsammans med den lokala brandkåren just plåstrat om en mexikansk migrant som stukat foten.

— Han korsade gränsen illegalt med några kompisar, och de fortsatte utan honom, säger Paul Nixon.

— Hans val är att vänta på gränspolisen, som förmodligen kommer deportera honom imorgon, eller att försöka ta sig hem. Så han ska gå tillbaka över gränsen, säger Paul Nixon.

En ung man från Mexiko har stukat foten och blivit lämnad av sitt sällskap. Han måste välja mellan att bli deporterad av gränspolisen eller att gå tillbaka över gränsen.

Jim Chilton tar farväl och kör hemåt. Mannen med den stukade foten haltar vidare i riktning mot Mexiko.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!