Irans president Ebrahim Raisi under ett minnestal för den ledande revolutionsgardisten Qassem Soleimani i januari.
Irans president Ebrahim Raisi under ett minnestal för den ledande revolutionsgardisten Qassem Soleimani i januari. - Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Attackerna visar Irans nya, hårdare strategi

Irans omfattande robot- och drönarattack mot Israel natten i helgen var den första insatsen baserad i en ny hårdare strategi som Teheran beslutat om, enligt flera högt uppsatta iranier.


"Operationen innebär ett slut för eran med strategiskt tålamod", skriver Mohammad Jamshidi, biträdande chef för den iranske presidenten Ebrahim Raisis politiska enhet på X.

Attacken var den första gången i historien som Iran anföll Israel från sitt eget territorium. Tidigare har Teheran använt Iranlojala miliser – som i stort sett omringar Israel – emot Israel i det skuggkrig som länge pågått mellan de två nationerna.

Raisi: Öppnade en ny sida

Enligt Israels militär sköts 99 procent av de cirka 300 robotar och drönare som avfyrades ned. Men Iran kallar trots det angreppet för framgångsrikt.

President Raisi säger att angreppet "öppnade en ny sida" och "lärde sionistfienden (Israel) en läxa".

Iran motiverar attacken, som fördömts kraftigt internationellt, som ett svar på attacken mot Irans konsulat i Syriens Damaskus i början av april, då högt uppsatta militärer dödades. Israel anklagas för att ligga bakom attacken, men har inte tagit på sig den.

"En ny ekvation"

Termen "strategiskt tålamod" har länge använts för att beskriva Teherans agerande i regionen och syftar till beslut om att inte vidta omedelbara motåtgärder utan agera mer långsiktigt. Iran anses med den strategin ha agerat relativt återhållsamt både när USA:s dåvarande president Donald Trump drog sig ur det så kallade Iranavtalet 2018 och när USA två år senare dödade den ledande generalen Qassem Soleimani.

Hossein Salami, chef för det iranska revolutionsgardet, säger efter helgens attack att Iran "bildar en ny ekvation".

— Skulle sionistregimen (Israel) attackera våra intressen, våra tillgångar, vår personal och medborgare vid något tillfälle så kommer vi att ge ett gensvar från den islamiska republiken Iran, säger han.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!