En ny typ av myggnät som använts i 17 afrikanska länder beräknas ha hindrat 13 miljoner malariafall under en treårsperiod.
En ny typ av myggnät som använts i 17 afrikanska länder beräknas ha hindrat 13 miljoner malariafall under en treårsperiod. - Foto: James Gathany/CDC/AP/TT

Nytt myggnät hindrar malariaspridning

En ny form av myggnät har under en treårsperiod hindrat uppskattningsvis 13 miljoner malariafall i Afrika söder om Sahara.


Nästan en halv miljon barn i Afrika beräknas årligen dö av malaria, som sprids via myggor. För att få ner de stora dödstalen har initiativet New Nets Project under fyra år levererat 56 miljoner av det nya myggnätet till 17 afrikanska länder.

Nätet har behandlats med en ny typ av insektsmedel tillsammans med en standardtyp. Det nya medlet används eftersom en stor del av myggorna som bär sjukdomen blivit resistenta mot vanligt insektsmedel.

Utvärderingar av två kliniska studier och fem pilotstudier visar att det nya nätet förbättrade bekämpningen av malaria med 20 till 50 procent jämfört med vanliga myggnät.

Enligt hjälporganisationen Globala fonden, en av flera som står bakom initiativet, skulle den nya formen av myggnät kunna minska antalet malariafall och dödsfall. Nätet är något dyrare än vanliga myggnät, men skulle också kunna leda till besparingar på drygt 300 miljoner kronor i sjukvårdskostnader.

Under 2022 registrerades 249 miljoner fall och 608 000 dödsfall i malaria, varav en stor del rapporterades i Afrika, enligt Världshälsoorganisationens senaste rapport.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!