Andrej Plenković efter att han utropat seger natten mot torsdag.
Andrej Plenković efter att han utropat seger natten mot torsdag. - Foto: Darko Vojinović/AP/TT

Kroatisk valsegrare stödjer Ukraina

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenković i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien. Det Ukrainavänliga partiet får dock inte egen majoritet och kan få svårt att bilda regering.


Med över 90 procent av rösterna räknade får HDZ 60 av de totalt 151 platserna i parlamentet och blir därmed största parti, enligt landets valmyndighet.

— Jag skulle vilja gratulera de andra partierna som besegrades av HDZ, sade Plenković i sitt segertal natten mot torsdag.

Valresultatet innebär seger över främste rivalen, president Zoran Milanović, som kandiderade för det socialdemokratiska partiet. Milanović har uttryckt en pro-rysk hållning under kriget i Ukraina, där han motsatt sig utbildning av ukrainska soldater och att skicka vapen till landet eftersom han anser att det bara förlänger kriget. Han har även kritiserat EU:s politik rörande Ukraina.

I kontrast till denna hållning står Plenković och hans parti på Kievs – och västs – sida mot Rysslands invasionskrig.

För att få majoritet i den beslutande församlingen krävs nu att han och hans parti samarbetar med småpartier långt ut på högerkanten.

— Med start i morgon kommer vi att börja utforma en ny parlamentarisk majoritet i syfte att bilda en ny regering, sade Plenković.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!