Räddningspersonal vid en byggnad som delvis förstördes i den ryska attacken mot staden Tjernihiv på onsdagen.
Räddningspersonal vid en byggnad som delvis förstördes i den ryska attacken mot staden Tjernihiv på onsdagen. - Foto: Francisco Seco/AP/TT

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv på onsdagen, enligt ukrainska uppgifter. Både Ryssland och Ukraina uppger att de stoppat drönarattacker under natten mot torsdagen.


77 människor skadades i Rysslands attack mot Tjernihiv på onsdagen. Fyra av de skadade är barn, uppger den ukrainska räddningstjänsten.

Enligt borgmästaren Oleksandr Lomako skadades över ett dussin byggnader i attacken.

Regionen Tjernihiv ockuperades delvis i början av kriget 2022, men har de senaste cirka två åren inte drabbats av hårdare strider.

Tjernihiv ligger runt 14,5 mil norr om huvudstaden Kiev. Före kriget bodde cirka 285 000 människor i staden.

"Lika värdefulla"

Attacken mot Tjernihiv har lett till nya vädjanden om att Ukrainas allierade ska besluta om insatser för att hjälpa landets hårt ansatta luftvärn.

— Det här hade inte hänt om Ukraina hade fått tillräckligt med utrustning för luftförsvar och om världens beslutsamhet om att motstå rysk terror hade varit tillräcklig, sade president Volodymyr Zelenskyj på onsdagen.

I ett tal till EU-toppmötet i Bryssel sade han sent på onsdagen att Ukraina förtjänar samma skydd som Israel.

— Alla liv är lika värdefulla, sade han.

Ukraina uppger att landets styrkor har slagit till mot den militära flygbasen Dzjankoj på Krim, som Ryssland annekterade från Ukraina i strid med internationell rätt år 2014. Enligt Ukrainas militära underrättelsetjänst var insatsen "lyckad" och ska ha skadat bland annat radar och luftvärnssystem.

Drönare hejdade

På torsdagsmorgonen uppger det ryska försvarsdepartementet att 20 drönare och två ballistiska robotar oskadliggjorts i områden som gränsar till Ukraina.

Även flera ukrainska militärballonger, som bland annat används för att distrahera det ryska luftförsvaret, sköts enligt ryska uppgifter ned under natten.

Enligt Ukraina har 13 ryska drönare som skickats mot sju olika ukrainska regioner stoppats under natten. Drönarna ska ha varit på väg mot kritisk infrastruktur.

Tidigt på torsdagsmorgonen dödades en kvinna i staden Selydove, ungefär två mil från fronten i regionen Donetsk, enligt de ukrainska myndigheterna. I staden Otjeretyne vid fronten dödades en man.

"Totalt sköt ryssar 17 gånger mot bosättningar i Donetskregionen under en dag. 127 personer evakuerades från frontlinjen, inklusive 13 barn, uppger guvernören Vadim Filasjkin på meddelandetjänsten Telegram.

Flera personer uppges ha skadats i närliggande områden.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!