En polis står utanför byggnaden där den libanesiske mannen hittades död. Landets inrikesminister hävdar att bortförandet och mordet utförts antagligen utförts av israeliska agenter.
En polis står utanför byggnaden där den libanesiske mannen hittades död. Landets inrikesminister hävdar att bortförandet och mordet utförts antagligen utförts av israeliska agenter. - Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Sedlar och vapen runt död man – Israel anklagas

Israeliska agenter låg antagligen bakom ett spektakulärt mord på en libanesisk man med kopplingar till Hizbollah, hävdar landets inrikesminister. Tusentals dollar låg utspridda kring den döda kroppen, som hade "ett stort antal skottskador".


Mordet liknar en spionthriller. Vapen med ljuddämpare och handskar hittades i en hink med vatten på platsen. Där fanns även kemikalier som verkar ha varit avsedda för att avlägsna fingeravtryck och andra bevis, säger Libanons inrikesminister Bassam Mawlawi i en intervju med nyhetsbyrån AP.

Tusentals dollar i kontanter var utspridda runt den dödes kropp, som om gärningspersonerna ville göra det tydligt att det inte handlade om ett rån.

— Libanesisk säkerhetstjänst misstänker eller anklagar Mossad för att ligga bakom den här operationen, säger Mawlawi i intervjun och syftar på den israeliska underrättelsetjänsten.

Sanktioner

Han ger inga klara bevis för anklagelserna och poängterar att utredningen fortfarande pågår. När den är färdigställd ska resultaten offentliggöras och lämnas över till rättsliga myndigheter, enligt inrikesministern.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahus kansli har inledningsvis inte kommenterat uppgifterna.

Den mördade mannen omfattades av sanktioner från USA:s finansdepartement 2019 på grund av anklagelser om penningöverföringar om tiotals miljoner dollar årligen från Irans revolutionsgarde, via Hizbollah och vidare till Hamas militära gren Qassam-brigaderna i Gaza.

"Mer än professionellt"

Mordet inträffade tidigare under april i en tid då tjänstemän från USA och Israel försöker slå ner på överföringar av medel till Hamas.

Israel har uppgett att ett antal penningväxlare som har anklagats för att ha finansierat Hamas har dödats i Gaza.

Familjen förlorade kontakten med den mördade mannen den 3 april. Han hittades död en vecka senare med ett stort antal skottskador i olika delar av kroppen, enligt inrikesministern. Han ska också ha varit handfängslad.

— Operationen genomfördes på ett sätt som är mer än professionellt, säger Beit Meris borgmästare Roy Abou Chedid.

En talesperson för Hizbollah har avböjt att kommentera mordet med hänvisning till den pågående utredningen.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!