Den rasade ytterväggen på brandhärjade Børsen i centrala Köpenhamn.
Den rasade ytterväggen på brandhärjade Børsen i centrala Köpenhamn. - Foto: Thomas Traasdahl/AP/TT

Børsens yttervägg rasade – "som en ruin"

Den brandhärjade Børsens gavel och yttervägg har rasat samman efter den kraftiga branden i centrala Köpenhamn i tisdags. Och fler ras kan komma, varnar insatsledaren. Skadorna kunde knappast ha blivit större, säger Tim Ole Simonsen.


Sent på torsdagen rasade en stor del av den yttervägg som drabbats av den kraftiga branden.

Raset var inte helt oväntat efter det att insatsledaren Tim Ole Simonsen bara en dryg timme tidigare hade varnat för att det kan ta tid att fastställa brandorsaken – just på grund av rasriskerna.

— Det är helt enkelt säkerhetsmässigt oförsvarligt att låta någon komma in, sade han under en pressträff.

Ingen skadad

Efter raset säger han att räddningsarbetarna inte vet varför det kom just då, eller den direkta orsaken.

— Men murarna har utsatts för extrem värme och sedan kylts ned, det är en otrolig påfrestning inom några dygn, säger han och påminner om att huset är 400 år gammalt.

— Vi har försökt att stadga upp, men det finns ingen handbok för hur man ska göra.

Inga personer har skadats i raset, väggen rasade inåt, mot det brandhärjade området.

— (De materiella) skadorna kunde knappast ha blivit större. Jag kan inte beskriva det på något annat sätt än att (Børsen) i det närmaste är en ruin, säger Tim Ole Simonsen enligt TV2.

Gick mycket fort

Han var själv med vid utryckningen då det automatiska brandlarmet hade gått på tisdagsmorgonen och han kunde konstatera att allt gick mycket fort. När räddningstjänsten kom dit syntes inga lågor och ingen rök.

— Två minuter senare går jag ut på gatan efter att ha fått ett anrop, och då väller det fram rök och lågor slår upp ur byggnaden.

Han understryker att han inte är överraskad av det snabba förloppet i den historiska byggnaden. Ytterligare undersökningar krävs för att klarlägga förloppet.

Efter torsdagens ras har polisen spärrat av flera gator i närområdet, och även Knippelsbro mellan central Köpenhamn och Christianshavn.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!