En flera ton tung maskinsax som tappats i Børsen utgör en ny risk i arbetet efter branden.
En flera ton tung maskinsax som tappats i Børsen utgör en ny risk i arbetet efter branden. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/TT

Tung maskinsax tappad i Børsen – utgör ny risk

Kampen om att undvika fler ras och säkra oskadda delar av brandhärjade Børsen i Köpenhamn fortsätter. En flera ton tung maskinsax som tappats ner i ruinerna riskerar att lossna och utgör en stor risk.


— Saxen sitter fast mellan byggnaden och byggnadsställningen. Det är ytterligare en instabil situation som vi måste förhålla oss till, meddelade insatsledare Tim Ole Simonsen vid Hovedstadens Beredskab under fredagen.

Enligt Simonsen väger maskinsaxen flera ton och det är risk att den faller ytterligare. Inget manskap får därför arbeta nära den. Ett försök att lyfta upp saxen med kran misslyckades och gavs av säkerhetsskäl upp under kvällen.

Saxen satt på en av de stora maskinerna som arbetar för att klippa bort byggnadsställningen ovanför byggnaden.

En ännu större maskinsax på en 55 meter lång kran har tagits till brandplatsen för att klippa loss byggnadsställningen runt ruinen. Arbetet sker under stor risk med tanke på om den fastkilade maskinsaxen ramlar ner.

Flera ras sannolika

Risken för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen ska rasa ihop är också stor. Livebilder från fredagsmorgonen visar en byggnad i total kollaps. Röken ligger fortfarande tät och runt om finns lyftkranar och räddningstjänst i fullständig beredskap.

— Flera ras är inte bara en risk, utan sannolika, understryker Tim Ole Simonsen på en pressträff på kvällen enligt danska TV2.

Av högsta prioritet är nu att försöka rädda den del av byggnaden som inte är utbränd. Det är ett svårt arbete. En rad fackpersoner har kallats in och man går försiktigt fram för att inte skada orörda delar av byggnaden.

Över hälften förstört

Omkring 45 procent av Børsen återstår efter branden, konstaterar statsminister Mette Frederiksen (S) som besökte området under fredagen.

Branden i den historiskt viktiga 1600-talsbyggnaden startade i tisdags morse i en del där renoveringsarbete pågick. Brandförloppet blev våldsamt, och chockade Köpenhamnsbor tvingades se på när den ikoniska spiran strax därpå föll till marken.

Viktiga konst- och kulturvärden har gått upp i rök, men en del har kunnat räddas, tack vare förbipasserande som under branden sprang in och hämtade ut flera tavlor.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!