Människor samlas vid en förstörd byggnad vid Irans ambassad där flera högt uppsatta militärer har dött i en flygattack. Bild från attacken 1 april 2024.
Människor samlas vid en förstörd byggnad vid Irans ambassad där flera högt uppsatta militärer har dött i en flygattack. Bild från attacken 1 april 2024. - Foto: Syriska statens nyhetsbyrå Sana via AP/TT

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.


Spänningarna mellan Israel och Iran har trappats upp under kriget mellan Israel och Hamas. Israel har hamnat i regelbundna strider med den Iranallierade islamiströrelsen Hizbollah i Libanon – och Iran har kapat och låtit angripa Israelkopplade fartyg i Röda havet.

.

Attacken mot konsulatet

I början på april attackerade stridsflygplan Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus. Tio personer dödades varav flera var högt uppsatta iranska militärer. Israel antas ha legat bakom anfallet. Att det riktades mot en diplomatisk byggnad sågs som en allvarlig signal och särskilt riskabelt.

Israel sade att målet var en "militärbyggnad tillhörande Quds-styrkorna" – en enhet inom Irans revolutionsgarde som ansvarar för utländska operationer.

.

Utlovade hämnd

Efter attacken lovade Iran att hämnas på Israel och den iranska regimen sades väga sitt agerande noggrant.

USA:s president Joe Biden meddelade att ett angrepp var nära förestående och att USA skulle fortsätta att försvara Israel. Samtidigt bad han Iran att avstå.

.

Fraktfartyg kapas och förs till Iran

Den 13 april kapades ett Israelkopplat fraktfartyg nära Hormuzsundet i Persiska viken, mellan Iran och den arabiska halvön. På filmklipp från händelsen ses flera beväpnade personer vinschas ned från en helikopter bland containrar på fartyget MSC Aries. Fartyget uppges sedan bli fört till iranskt territorialvatten.

I ett uttalande strax efter bordningen gick Israels militär ut med en varning mot Iran som man kallar "världens största stödjare av terror".

.

Storskalig attack mot Israel

Natten mellan den 13 och 14 april genomförde Iran ett storskaligt flygangrepp mot Israel. Det var första gången som Iran attackerar Israel direkt från sitt territorium.

Med stöd av nära allierade som USA och Storbritannien lyckades Israel skjuta ned merparten av de hundratals drönare och robotar som skickades mot landet.

.

Israels svar på Irans angrepp

Israels militära svar kom under natten till fredagen i form av ett drönarangrepp mot Iran, uppger källor för amerikanska och israeliska medier. Det beskrivs som ett anfall i mycket begränsad skala mot mål i Isfahan och Tabriz – områden där Irans atomanläggningar finns.

Även iranska källor tonar ned det hela, och signalerar att ett militärt svar inte är att vänta i nuläget.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!