En räddningsarbetare tröstar en kvinna efter ett ryskt flyganfall som förstörde en länga bostadshus i Zaporizjzja-regionen i slutet av mars i år. Arkivbild.
En räddningsarbetare tröstar en kvinna efter ett ryskt flyganfall som förstörde en länga bostadshus i Zaporizjzja-regionen i slutet av mars i år. Arkivbild. - Foto: Andriy Andriyenko/AP/TT

Larmen: Ukraina är på väg att förlora

Hjälpen dröjde länge – nu befaras Ukrainas försvar vara på väg att brista. Amerikanskt miljardstöd kan snart vara på väg, efter månader av långbänk i kongressen. Men de ryska invasionsstyrkorna har tagit initiativet och det larmas från flera håll om att Ukraina kan komma att förlora kriget.


Fakta: USA-stöd avgörande

Ukrainas fortsatta förmåga att försvara sig hänger enligt de flesta analytiker helt och hållet på USA, där representanthuset nu klubbat ett stödpaket värt omkring 650 miljarder kronor efter månader av politisk träta.

Endast USA uppges ha möjlighet att på kort sikt förse Ukraina med tillräckligt mycket avancerat luftvärn för att landet ska kunna fortsätta försvara sig mot omfattande robot- och drönaranfall och avskräcka flyganfall.

USA:s regering har länge velat förse Ukraina med nya stödpaket, men inte kunnat få klartecken för det i kongressen. En republikansk falang som står närmare expresident Donald Trump höll länge emot i representanthuset, innan knuten löstes upp under helgen.

Trump har hävdat att han personligen kan få till ett snabbt slut på kriget, utan att gå in närmare på vilka villkor det i så fall skulle ske på.

USA:s stöd till Ukraina under två års krig beräknas ha ett totalt värde på motsvarande omkring 800 miljarder kronor, där det militära stödet utgör mer än hälften. Där räknas det senast beslutade paketet inte in.

Mycket av USA:s stöd, liksom det europeiska, återinvesteras i praktiken i inhemsk försvarsindustri.

Förrförra veckan störtade ett 80-tal robotar och drönare mot det största kraftverket i Kiev med omnejd. Det ukrainska luftvärnet sköt ned ungefär hälften, men sedan tog ammunitionen slut och resten slog ned och förstörde verket.

I onsdags förra veckan slog tre ryska robotar ned i ett bostadskvarter mitt i staden Tjernihiv i norra Ukraina. 18 personer dödades och ännu fler skadades.

Dessa attacker, och fler därtill, hade kunnat stoppas om hjälpen kommit när den skulle, enligt den ukrainska regeringen. I en vädjan om besked från USA om det stödpaket värt 650 miljarder kronor som i helgen klubbades av representanthuset larmade president Volodymyr Zelenskyj härom veckan om att hans land är på väg att förlora.

Läget vid fronten i Ukraina den 18 april. Ryska styrkor ryckte då fram mot Tjasiv Jar i öst, men strider rapporterades längs med stora stycken av frontlinjen, även i syd.

Storoffensiv hägrar

För ett år sedan var det Ukraina som hade initiativet i kriget, men en stor och emotsedd motoffensiv misslyckades. Nu är det Ryssland som antas förbereda en stor offensiv och sondera inför en sådan med alltmer aggressiva anfall.

De ryska styrkorna har många gånger mer ammunition, medan ukrainska förråd sinar. Det amerikanska stödpaketet ska nu antas av senaten och skrivas under av president Joe Biden, och det kan ta många veckor innan materiel och vapen når fronten.

Samtidigt fylls de ryska soldatleden på, medan Ukraina har luckor att fylla med en ny mobilisering.

— Vi försöker hitta något sätt att inte behöva retirera, sade Volodymyr Zelenskyj till The Washington Post nyligen, och andra röster och analytiker delar den bilden.

Ukrainas försvar försvagas gradvis under våren. En rysk offensiv tros kunna ske redan till försommaren.

Det finns en risk att Ukrainas försvar kollapsar, uppger en av flera anonyma och tvivlande källor för Bloomberg. Ukraina kommer att lida förluster i sommar – frågan är bara hur stora, säger ukrainska militärer som uttalar sig anonymt till Politico. Andra röster ser frågetecken om stridsmoralen i de ukrainska leden.

En ukrainsk soldat sitter på en bänk i Orichiv och röker. I bakgrunden städas rasmassor och bråte undan efter ett ryskt anfall från luften. Bilden togs den 5 april.

Utbrett försvar

Ryssland går till anfall på flera håll längs med den ungefär 120 mil långa fronten, vilket innebär att det ukrainska försvaret behöver spridas ut.

Striderna rasar som värst i trakterna där frontlinjen kröker sig i öst. Ryska styrkor rycker dels fram från nyligen erövrade Avdijivka, och dels från länge omstridda Bachmut mot dess lilla grannstad Tjasiv Jar.

Tjasiv Jars upphöjda läge gör staden central i det ukrainska försvaret – och skulle ge Ryssland en språngbräda för att ta hela Donetsk, om den faller.

Längre norrut blir den gränsnära storstaden Charkiv allt hårdare beskjuten, med många civila dödsfall och stora strömavbrott som följd. Åsikter om Rysslands förmåga att erövra staden går isär, men där finns också farhågor om att invasionsstyrkorna vill göra staden obeboelig genom avsiktliga terrorbombningar.

Tiotusentals ukrainare har stupat under två års krig, men ett mer exakt antal har inte tillkännagivits. Här begravs två sergeanter från armén i staden Lviv i västra Ukraina den 16 april.
TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!