Ett stort fettberg som togs bort ur Londons avloppssystem visades upp på en utställning under 2018. Klumpen består av olja och fett samt våtservetter och andra hygienartiklar.
Ett stort fettberg som togs bort ur Londons avloppssystem visades upp på en utställning under 2018. Klumpen består av olja och fett samt våtservetter och andra hygienartiklar. - Foto: Matt Dunham/AP/TT

Britterna vill förbjuda våtservetter med plast

Storbritannien väntas förbjuda våtservetter med plast för att tackla problemen med mikroplast i vattnet.


Försäljning och leverans av våtservetter med plast kan förbjudas i hela Storbritannien, rapporterar brittiska dagstidningen The Independent.

Den konservativa miljöministern Steve Barclay har länge kampanjat i ämnet och under måndagen väntas han presentera lagförslaget som kan röstas igenom redan före parlamentets sommaruppehåll. Förbudet är tänkt att börja gälla i England först, och därefter i resten av Storbritannien under hösten.

Det behövs enligt Barclay "en stegvis förändring för att skydda våra vattenvägar från föroreningar."

Våtservetter avger mikroplaster vilket skadar ekosystemen och bidrar till vattenföroreningar, och det har skett en ökning av använda våtservetter som sköljs upp på de brittiska stränderna.

Oppositionella Labour anser att förslaget inte är tillräckligt omfattande och hade även velat se ett förbud mot tillverkning.

— De konservativa har brutit sina löften om att agera och är för svaga för att förbjuda dem helt och hållet, säger Steve Reed, skuggminister i miljöfrågor.

Förslaget följer ett samråd där förbudet har fått överväldigande stöd. Redan 2021 var frågan ute på samråd och då var mer än 90 procent för ett förbud. Flera dagligvarubutiker har redan valt att sluta sälja produkterna.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!