Expresidenten och Republikanernas sannolika kandidat i höstens presidentval Donald Trump, fotograferad i domstolen i New York på måndagen.
Expresidenten och Republikanernas sannolika kandidat i höstens presidentval Donald Trump, fotograferad i domstolen i New York på måndagen. - Foto: Yuki Iwamura/AP/TT

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.


En muntlig tillrättavisning, böter eller tid i fängelse? Innan den historiska rättegången i New York återupptas på tisdagen håller domare Juan Merchan en annan förhandling: Han hör åklagarsidans anklagelser om att expresidenten över tio gånger brutit mot det yttrandeförbud han belagts med.

Verbala smällar

De senaste dagarna har Donald Trump bland annat citerat en Fox News-programledares kritik mot juryurvalsprocessen på sin sociala medieplattform Truth. Han har även kallat sin tidigare advokat och fixare Michael Cohen, åklagarsidans stjärnvittne, för en "vanhedrad advokat och brottsling". Hårda verbala smällar har även utdelats mot Merchan, dennes familj och distriktsåklagare Alvin Bragg.

Yttrandeförbudet innebär att Trump inte offentligt får kommentera vittnen, jury eller domstolspersonal i den pågående rättegången, bland annat med hänsyn till deras säkerhet. Hans agerande utgör därför domstolstrots, enligt åklagarna som yrkar på böter på 1 000 dollar för varje överträdelse samt en varning om att Trump kan hamna bakom lås och bom om han fortsätter, rapporterar CNN.

Trump nekar

Juridiska experter spår att Juan Merchan kommer att vara återhållsam med bestraffningar så här i början av rättegången – men han kan också välja en annan linje, skriver Politico.

Trumps jurister förnekar att deras klient brutit mot bestämmelserna. Utspelet om Cohen handlade inte om rättegången utan om den pågående presidentvalskampanjen, påstår de.

Den pågående brottmålsrättegången i New York är det första av fyra brottsåtal som väckts mot Trump. Formellt rör processen bokföringsbrott med syfte att påverka utgången av valet 2016. Enligt åklagaren beordrade Trump sin advokat att betala tre personer, bland dem en porrskådespelare, för att hålla tyst om känslig information – men bokförde det hela som "juridiska kostnader".

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!