Bentzi Gopstein har varit i delo även med den israeliska rättvisan. Här är han i handfängsel på en arkivbild från en domstol i Jerusalem.
Bentzi Gopstein har varit i delo även med den israeliska rättvisan. Här är han i handfängsel på en arkivbild från en domstol i Jerusalem. - Foto: Mahmud Illian

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.


Beskedet kom direkt i kortdisplayen när Gopstein skulle betala för bensin, skriver tidningen Haaretz. "Ni står med på USA:s finansdepartements sanktionslista, ert kort är spärrat", stod det enligt tidningen.

Gopstein beskrivs som nära rådgivare till den högerextreme säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir, och leder Lehava, en bosättargrupp som är känd för grovt våld mot palestinier på Västbanken. Gruppen finns med på den senaste listan över extrema israeler som bannlyses av USA.

USA började införa sanktioner mot några få israeler för våld och extremism i mars. De senaste signalerna är att straffåtgärderna kan komma att utvidgas till en hel militär styrka, känd som Netzah Yehuda.

Åtgärderna från en så nära allierad har väckt stor uppmärksamhet i Israel.

— Att en organisation utsätts för sanktioner innebär att ingenting amerikanskt kan komma i kontakt med den, säger Yuval Sasson, juridisk expert, till Haaretz.

— Du får inte ens använda Microsoft eller Zoom. Juridiskt sett är du spetälsk, utstött.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!