Trumps tidigare advokat Rudy Giuliani åtalas tillsammans med Trumps dåvarande stabschef Mark Meadows för misstankar om försök till valfusk i Arizona 2020. Arkivbild.
Trumps tidigare advokat Rudy Giuliani åtalas tillsammans med Trumps dåvarande stabschef Mark Meadows för misstankar om försök till valfusk i Arizona 2020. Arkivbild. - Foto: Matt Rourke/AP/TT

Trumps nära medarbetare åtalas i Arizona

En åtalsjury i Arizona har beslutat att väcka talan mot expresidenten Donald Trumps tidigare stabschef Mark Meadows och advokat Rudy Giuliani för misstankar om valfusk. De åtalas tillsammans med 16 andra.


Åtalet listar elva namngivna personer och sju icke namngivna. Två av de sistnämnda är, enligt amerikanska medier, Meadows och Giuliani.

Åtalet gäller i första hand förekomsten av så kallade falska elektorer som skulle användas för att ge Trump segern i Arizona, trots att det officiella resultatet visade att Biden vunnit. I en skrivelse till kongressen efter valet hävdade elva av de åtalade att de var valda och godkända elektorer. Då hade de, den 14 december 2020, haft ett möte där de skrev under ett dokument med påståendet att Trump var den rättmätige segraren.

En domare hade, just före mötet, avvisat deras överklagan av valresultatet där de krävde att Arizona skulle avstå från att skicka in resultaten med Bidens seger till kongressen.

Åtal har tidigare väckts i flera andra delstater mot falska elektorer som hävdat att Trump segrade i valet.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!