Gazabor letar efter anhöriga i massgravar

Utanför Nassersjukhuset i Gaza gräver bulldozrar fram kroppar ur massgravar. Mammor letar efter sina söner, som varit försvunna i månader. Omständigheterna kring dödsfallen och massgravarna är oklara.


I takt med att striderna avtagit i Khan Yunis efter det att israeliska styrkor dragit sig tillbaka från området har vårdpersonal börjat bärga kroppar som begravts intill Nassersjukhuset – södra Gazas största sjukhus.

Reem Zidan har letat efter sin 22-årige son Nabil, som dödades av splitter från ett flyganfall, i flera månader. Efter att en bulldozer har grävt fram mänskliga kvarlevor utanför sjukhuset hittar hon honom vid schaktbladet.

— De säger att jag måste flytta på mig, men min son är i bulldozern, säger hon till AFP.

— Jag har inte sett honom på tre månader och i dag har jag hittat honom.

"Kommit gång på gång"

Kareema Elras har rört sig genom bullret, dammet och stanken från massgravarna vid Nassersjukhuset i fyra dagar. Hon är mamma till 21-åriga Ahmed, som dödades den 25 januari i Khan Yunis.

Kroppen har saknats sedan dess, men i tisdags hittade hon den.

— Jag har kommit hit gång på gång, fram till nu, tills jag hittade min sons kropp. Min son Ahmed, min älskade lilla pojke, mammas hjärta. Han förlorade sin pappa när han var tolv år gammal och jag har uppfostrat honom, säger hon till BBC.

Men alla har inte funnit kvarlevorna från sina anhöriga.

Sonia Abu Rajilahs son Hazem begravdes av sina vänner i närheten av sjukhuset, men hon och hennes andra söner har inte lyckats hitta honom.

— Nu väntar jag bland kropparna som grävs fram, i hopp om att känna igen honom, säger hon till AFP.

Israel tillbakavisar anklagelser

I tisdags uppgav Gazas civilförsvar att de hittat fler än 340 kroppar vid sjukhuset.

Israels militär tillbakavisar de anklagelser som cirkulerar om att israeliska soldater skulle ha grävt gravarna. Armétalespersonen Nadav Shoshani skriver på plattformen X att beskyllningarna är ren desinformation, och hävdar i stället att de grävts av Gazabor.

Krav på en internationell utredning av dödsfallen på Nassersjukhuset har rests av bland andra Amnesty International.

"Utan ordentliga utredningar för att fastställa hur dessa dödsfall ägde rum eller vilka överträdelser som kan ha begåtts, kanske vi aldrig får reda på sanningen om fasorna bakom dessa massgravar", säger Erika Guevara, människorättsorganisationens policychef, i ett uttalande.

Liknande krav har kommit från FN och EU-kommissionen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!