Palestinier söker efter överlevande efter en israelisk luftattack mot ett bostadshus i Rafah den 17 april.
Palestinier söker efter överlevande efter en israelisk luftattack mot ett bostadshus i Rafah den 17 april. - Foto: Ismael Abu Dayyah/AP/TT

Förslag om vapenvila "sista chansen innan Rafah"

Terrorstämplade Hamas har mottagit ett svar från Israel i förhandlingarna om en möjlig vapenvila. Israel ger ett avtal "en sista chans" innan den fruktade markoffensiven mot Rafah inleds, rapporterar israeliska medier.


"I dag har Hamasrörelsen tagit emot det officiella svaret från de sionistiska ockupanterna angående rörelsens ståndpunkt, vilket levererades till de egyptiska och qatariska förhandlarna", meddelar Hamas i ett uttalande.

Rörelsen ska nu studera förslaget. Därefter kommer ett svar att lämnas, enligt nyhetsbyrån AFP.

Uttalandet kommer sedan Egypten på fredagen skickat en medlardelegation till Israel i hopp om att nå ett eldupphör. Mötet avslutades sent på fredagskvällen. I israeliska medier beskriver initierade källor samtalen som "mycket bra och fokuserade".

Sätter ultimatum

Israel uppges via medlarna ha skickat Hamas budskapet att det är dags att "sluta förhala" förhandlingarna. Antingen ett avtal nu – eller en markoffensiv mot Rafah i "en nära framtid".

— Det här är sista chansen innan vi går in i Rafah, säger en israelisk tjänsteman till tv-kanalen Keshet 12.

Rök stiger mot himlen efter en explosion i Gaza tidigare i veckan. Bilden är tagen 25 april.

Omvärlden har i månader uppmanat Israel att inte genomföra sin planerade offensiv mot Rafah, där runt 1,5 miljoner palestinier söker skydd under det rasande kriget. Israel har enträget hållit fast vid planerna och sagt sig ha satt ett datum för när offensiven ska inledas, med motiveringen att terrorstämplade Hamasledare ska befinna sig i tunnlar i Rafahområdet nära Egyptens gräns.

Oense om antal

Det israeliska motförslaget uppges acceptera frigivning av färre än de 40 gisslantagna som Israel tidigare krävt, men inte så lite som 20 – som Hamas sägs ha föreslagit. Enligt Israels uppgifter finns 33 gisslantagna som möter så kallade "humanitära kriterier" kvar vid liv i Hamas fångenskap, rapporterar The Times of Israel.

Egypten, Qatar och USA har arbetat för en vapenvila i kriget mellan Israel och Hamas sedan den veckolånga pausen i striderna i november. Då växlades 80 israeliska gisslan mot 240 palestinier som suttit frihetsberövade i israeliska fängelser.

I mitten av april uppgav Israel att Hamas nobbat ett israeliskt förslag om vapenvila.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!