Den demokratiske senatorn Bernie Sanders i delstaten Virginia tidigare i april.
Den demokratiske senatorn Bernie Sanders i delstaten Virginia tidigare i april. - Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Judisk senator till attack mot Netanyahu

USA:s studentledda krigsprotester skapar politiska fejder. Det är inte antisemitiskt att protestera mot Israels krigföring, säger senatorn Bernie Sanders i ett utspel riktat till Israels premiärminister.


Den demokratiske senatorn går till hård attack mot Benjamin Netanyahu, sedan den israeliske ledaren hävdat att amerikanska universitet "svämmar över" av antisemitism.

I en video publicerad på X anklagar Sanders, som är av judisk börd, Netanyahu för att "förolämpa det amerikanska folkets intelligens". Netanyahu använder anklagelserna om antisemitism för att avstyra uppmärksamheten från hans "extremistiska och rasistiska" regerings förehavanden i Gaza, hävdar Sanders.

— Nej, herr Netanyahu, det är inte antisemitiskt eller pro-Hamas att påpeka att på drygt sex månader har din extremistregering dödat över 34 000 palestinier och skadat över 78 000, 70 procent av dem kvinnor och barn, säger han i videon med hänvisning till siffror från Gazas Hamasstyrda myndigheter.

Sanders utspel är ett svar på en video som Netanyahu delade på X i veckan. I den jämförde premiärministern USA:s pågående studentprotester med nazismens uppgång i 1930-talets Tyskland.

— Antisemitiska gangstrar har tagit över ledande universitet, sade Netanyahu bland annat och uppmanade till ett världsomspännande fördömande.

Judiska studenter vid flera universitet i USA har uttryckt rädsla och oro över den växande protestvågen. Demonstranternas sånger och slagord slår ofta över till splittrande, hatiska budskap och ren antisemitism, menar de. Samtidigt har andra judiska studenter sällat sig till protesterna.

— Det är inte antisemitiskt att hålla dig ansvarig för dina handlingar, säger Sanders till Netanyahu nu.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!