Protester efter utslaget om att frysta embryon ska ses som barn i rättslig mening i Alabamas Högsta domstol i februari. Arkivbild.
Protester efter utslaget om att frysta embryon ska ses som barn i rättslig mening i Alabamas Högsta domstol i februari. Arkivbild. - Foto: Stew Milne/AP for Resolve/TT

HD i Alabama orubblig: Frysta embryon är barn

USA-delstaten Alabamas högsta domstol ändrar sig inte. Den står fast vid sitt utslag om att frysta embryon ska ses som barn, i rättslig mening.


Utslaget blev mycket omskrivet när det kom tidigare i år. Tre par hade stämt en fertilitetsklinik för vållande till deras "barns" död sedan deras embryon hade förstörts under lagring.

Domstolen kom fram till att embryona var, enligt lagens mening, att betrakta som barn och att paren kunde driva saken rättsligt. Och på fredagen avslog domstolen en begäran om att ta upp frågan igen.

Utslaget skapade stor oro bland dem som driver fertilitetskliniker och tre av dem pausade sin verksamhet. Delstaten har sedan utslaget kom stiftat en lag som framöver ska skydda kliniker från stämningar liknande de tre parens. Men domarnas beslut fortsätter att skapa osäkerhet om rättsläget.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!