Ett ryskt attackplan av modellen Su-25. Arkivbild från en övning.
Ett ryskt attackplan av modellen Su-25. Arkivbild från en övning. - Foto: Sergej Grits/AP/TT

Zelenskyj: Ryskt attackplan sköts ned

Två personer har dödats och sex skadats i ryska robot- och drönarattacker i östra Ukraina. Samtidigt uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att ett ryskt attackplan av modellen Su-25 skjutits ned.


"Robotattacker mot Pokrovsk dödade två personer och skadade en byggnad", uppger guvernören Vadim Filasjkin på meddelandetjänsten Telegram. Pokrovsk ligger sex mil nordväst om staden Donetsk som ockuperas av ryska trupper. Samtidigt har sex civila skadats i en drönarattack i staden Charkiv i nordöstra Ukraina, rapporterar AFP.

Ryssland attackerade Ukraina med 24 drönare under natten till söndagen, varav 23 sköts ned, enligt det ukrainska flygvapnet. Attackerna skedde mot Charkiv-, Dnipropetrovsk- och Chersonregionerna.

Ukrainas president president Volodymyr Zelenskyj skriver på X att ukrainska styrkor har skjutit ned ett ryskt attackplan av modellen Su-25 i Donetskregionen.

Han varnar för en upptrappning av ryska attacker i samband med segerdagen den 9 maj, då Ryssland högtidlighåller Nazitysklands kapitulation i andra världskriget.

De senaste dagarna har ryska styrkor gjort framryckningar nordväst om den av Ryssland ockuperade staden Avdijivka i Donetsk, skriver tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) i en färsk analys.

Orsaken kan enligt ISW vara att ukrainska styrkor medvetet retirerat för att "byta mark mot tid" i väntan på leveranser av vapen och ammunition från västallierade de kommande veckorna. Det kan leda till fler ryska offensiva militäroperationer och taktiska framryckningar den närmaste tiden, bedömer tankesmedjan.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!