Arkivbild från Al Jazeeras redaktion i Doha, Qatar.
Arkivbild från Al Jazeeras redaktion i Doha, Qatar. - Foto: Malak Harb/AP/TT

Israel förbjuder Al Jazeera

Al Jazeera förbjuds i Israel. Det har regeringen i Jerusalem enhälligt beslutat, skriver premiärminister Benjamin Netanyahu. Mediebolaget ska stängas ned omedelbart och utrustning kommer att beslagtas, låter landets kommunikationsminister Shlomo Karhi meddela.


Karhi har utfärdat en order om att konfiskera enheter som "används för att leverera kanalens innehåll", till exempel redigeringsutrustning, kameror, mikrofoner, datorer och servrar. Kort därefter anlände poliser till nyhetskanalens lokaler i Jerusalem för att beslagta utrustningen.

Vid 16-tiden ändrades både de arabiska och engelska kanalerna till svarta rutor, med text på hebreiska som meddelade att kanalen stängts av i Israel.

Al Jazeera fördömer Israels tilltag på X och skriver att landet "kränker den mänskliga rättigheten att få tillgång till information".

Det qatariska mediebolaget har beskyllts för ensidig och vinklad rapportering, anklagelser som varit extra starka just i Israel. Samtidigt har Al Jazeera varit en viktig nyhetskälla även för israeler, som ett av få mediehus som länge kunnat ha kvar reportrar och fotografer inne i den krigshärjade Gazaremsan.

Även närvaron i palestinska områden kan påverkas av Israels beslut, eftersom den israeliska militären styr mycket av vem som släpps in och ut på Västbanken och Gazaemsan.

Det kan också få följder för själva kriget. Al Jazeera är privatägt, men stöds av Qatars ledning. Samma land agerar också tillsammans med Egypten som medlare i försöken att få till en vapenvila.

Al Jazeera har bestämt förnekat de israeliska anklagelserna och samtidigt beskyllt Israel för att systematiskt rikta in sig på mediebolagets anställda i Gazaremsan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!