Frankrikes president Emmanuel Macron och hans premiärminister Gabriel Attal försöker hitta sätt att stävja ungdomsvåldet. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron och hans premiärminister Gabriel Attal försöker hitta sätt att stävja ungdomsvåldet. Arkivbild. - Foto: Ludovic Marin/AP/TT

Våldet skakar Frankrike – huvudvärk för Macron

Skenande våld där tonåringar attackerar andra tonåringar chockar Frankrike och har letat sig högt upp på den politiska agendan. Ökningen har gett högernationalistpartiet Nationell samling momentum inför det stundande EU-valet.


Den 15-årige kocklärlingen hade inget känt brottsligt förflutet. I slutet av april dödades han i ett bråk i Châteauroux i centrala Frankrike. Den misstänkte gärningsmannen – en jämnårig pojke – har enligt uppgifter i flera medier utländskt ursprung.

Fallet är ett av flera där ungdomar attackerat andra ungdomar i Frankrike den senaste tiden. Det ökade våldet har väckt bestörtning och ilska – och har lockat ytterligare stöd till partier som riktar skarp kritik mot regeringens invandringspolitik.

Ytterhögerpartiet Nationell samlings partiledare Jordan Bardella kallar den dödade 15-åringen det senaste offret för en usel migrationspolitik som äventyrar det franska folket.

"Jag uppmanar er att aldrig vänja er vid det oacceptabla", skriver han på X.

Partiöverskridande samråd

Bardella, som efterträtt Marine Le Pen som partiledare, är 28 år gammal.

— För unga människor representerar han Frankrikes framtid, säger en av hans anhängare till nyhetsbyrån AFP.

Emmanuel Macrons koalitionsregering försöker nu återta initiativet från konservativa och högerextrema partier när det gäller frågan om den senaste tidens våld bland unga.

"Ökad mobilisering"

Premiärminister Gabriel Attal presenterade efter att en annan 15-åring misshandlats till döds i början av april "ökad mobilisering" mot ungdomsvåldet, rapporterar Le Monde. I åtgärderna ingår bland annat samråd över partigränserna för att "återknyta kontakten med tonåringarna och att stävja våldet".

I ett tal utanför stadshuset i Viry-Châtillon söder om Paris lyfte han bland annat frågan om huruvida minderåriga i vissa fall ska kunna nekas straffrabatt på grund av sin ålder. Uttalandet har kritiserats, bland annat av Unicef Frankrike, som anser att Attal äventyrar tidigare framsteg inom ungdomskriminalvården.

Gil Avérous, borgmästare i Châteauroux, säger att föräldrarna till 15-åringen som dödades i staden inte vill att sonens död ska utnyttjas för politisk vinning. Samtidigt ser han själv ett "akut behov" av att lägga om politiken på området.

— Både förövaren och offret är 15 år gamla. För mig är detta ett bevis på barbari och extremt våld som vårt samhälle kan se bland minderåriga, säger han till AFP.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!