Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel. - Foto: Wiktor Nummelin/TT

Enigt i EU om hårdare tag mot kvinnovåld

Alla EU-länder säger ja till hårdare tag kring våld mot kvinnor på ett unikt första jämställdhetsministermöte i Bryssel. Fast Sverige skulle ha velat gå längre.


Det nya EU-direktivet om våld mot kvinnor innehåller inte någon samtyckeslag av svensk modell, trots att det önskades både av EU-kommissionen och en majoritet i EU-parlamentet.

Motstånd från framför allt Ungern, Frankrike och tyska liberaler gjorde dock att man fick nöja sig med allmänna förbud mot könsstympning och tvångsäktenskap och ökat fokus på att bekämpa trakasserier och hot via nätet.

— Vi har inte kommit så långt i förhandlingarna som vi hade önskat från svensk sida, men det som det här direktivet ändå innehåller är väldigt bra och viktigt. Så vi tycker det är positivt att vi antar detta, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) på plats i Bryssel, där det formella godkännandet röstades igenom på tisdagsmorgonen.

Passande nog kom klartecknet när det för första gången hölls ett formellt jämställdhetsministermöte i EU:s ministerråd. En nödvändig uppgradering, tycker ministern.

— Vi ser att abortlagstiftningen till exempel hotas på flera platser i världen. Jag tror att det är viktigt att vi i EU sätter större fokus på jämställdhetsfrågorna, säger Brandberg.

TT
/
EU
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!