Palestinier blickar mot rök som stiger efter ett israeliskt flyganfall mot gränsområdet vid Rafah. Bilden togs under tisdagen.
Palestinier blickar mot rök som stiger efter ett israeliskt flyganfall mot gränsområdet vid Rafah. Bilden togs under tisdagen. - Foto: Ramez Habboub/AP/TT

Oförminskad insats mot Rafah

Israel fortsatte på onsdagen sin militära insats mot den överfulla gränsstaden Rafah i Gaza, parallellt med nya larm från hjälporganisationer om en katastrofal situation. Samtidigt bekräftar USA att man stoppat en sändning bomber till Israel.


Fakta: Gazakriget

Den islamistiska extremistgruppen Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober förra året. Omkring 1 150 personer beräknas ha fallit offer för terrorattacken, merparten av dem civila, och fler än 200 personer togs gisslan.

Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och gått in med markstyrkor i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har närmare 35 000 människor dödats i israeliska anfall i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken och hjälporganisationer larmar om svår hungersnöd.

Omkring 100 personer hålls enligt Israel fortfarande gisslan av Hamas. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

Rafah skakas av bomber och granateld, när Israel genomför vad man kallar "riktade insatser" i främst östra delen av staden där Israels militär IDF uppger att man förstört över 100 "terrormål".

Tv-bilder från nyhetsbyrån AFP visar hur palestinier drar fram blodiga anhöriga ur rasmassor, sedan hus förstörts i bombardemang.

— Vi lever med en extrem rädsla och evig ångest, säger 29-årige Muhanad Ahmad Qishta till AFP.

Israel har även stängt gränsövergången vid Rafah och hjälporganisationer larmar om ett tvärstopp i flödet av lastbilar med nödhjälp till det krigshärjade området.

"Stängningen av gränsövergångarna fortsätter att hindra FN att föra in bränsle. Utan den kommer alla humanitära insatser upphöra", varnar Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

Oklart om övergång

Från omvärlden, bland annat Israels allierade USA, höjdes också krav på att övergången skulle öppnas.

— Det är oacceptabelt att gränsövergångarna hålls stängda, sade Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre.

Utspelet omfattade även den närliggande gränspassagen Kerem Shalom mot Israel, som i söndags stängdes med hänvisning till att terrorstämplade Hamas avfyrat granater mot israeliska soldater där, ett attack som tog fyra liv. Israels militär säger att övergången har öppnat, vilket FN-organet Unrwa uppger inte stämmer.

På denna bild, som tillhandahållits av Israels militär syns en stridsvagn med en israelisk flagga som kör in till Gaza-sidan vid gränsövergången Rafah på tisdagen.

Austin bekräftar

I Rafah finns nu över en miljon palestinier som hörsammat Israels uppmaning att fly kriget dit. Rafahbor uppmanas att söka skydd i karga sandområden utanför staden som påstås vara säkra, men där det vittnas om misär.

USA bedömer att Israels framryckning i Rafah är begränsad. Som en markering mot Israels offensiv stoppade USA förra veckan en leverans av bomber till Israel – uppgifter som försvarsminister Lloyd Austin bekräftade på onsdagen.

— Vi har varit väldigt tydliga om att Israel inte borde inleda en större attack i Rafah utan att säkerställa att civila skyddas. Efter att ha utvärderat situationen pausade vi en leverans, sade han till ett senatsutskott i Washington.

"Sista chansen"

I Kairo har förhandlingarna om en vapenvila återupptagits, men tidigt på onsdagskvällen hade inga framsteg rapporterats. Hamas lät häromdagen meddela att den kunde acceptera ett avtal – men villkoren för det man sade sig kunna acceptera uppgavs från annat håll skilja sig från det förslag som låg på bordet.

En stötesten är hur länge vapenvilan ska vara. En Hamaskälla hävdar att samtalen är "sista chansen" för Israel att få hem gisslan.

Palestinier går igenom rasmassor som återstår av ett stort bostadshus i som bombats sönder i Rafah. Bilden togs på tisdagen.
TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!