Glada miner när Kinas president Xi Jinping tas emot av Serbiens president Aleksandar Vucic i Belgrad.
Glada miner när Kinas president Xi Jinping tas emot av Serbiens president Aleksandar Vucic i Belgrad. - Foto: Darko Bandic/AP/TT

Serbien: Taiwan är en del av Kina

Taiwan är Kina, anser Serbiens president Aleksandar Vucic när han tar emot Kinas president Xi Jinping. Orden är ännu ett exempel på hur serberna försöker luta sig åt både öst och väst på samma gång.


Fakta: Xi i Europa

Kinas president Xi Jinping kom till Europa i söndags då han först besökte Frankrike fram till i tisdags. Utöver möten med president Emmanuel Macron träffade Xi även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Resan avslutas under onsdagen och torsdagen i Serbien och Ungern – två av de mer Kinavänliga länderna i Europa.

Den kinesiska presidenten togs emot i Belgrad på onsdagen efter tre dagar i Frankrike, där han också mötte EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Då handlade mycket om EU-önskemål om att Kina ska sätta press på Ryssland och inte hjälpa till med vapen och annat – och även varningar om att EU är redo att agera mot vad man anser vara orättvist statsstöd till kinesiska produkter.

I Serbien är dock mottagandet annorlunda. Även om Serbien formellt förhandlar om medlemskap i EU är president Vucic och hans regering betydligt mer välvilligt inställd till både Ryssland och Kina. Det märks inte minst när det gäller synen på Taiwan.

— Vi har en klar och tydlig åsikt om Kinas territoriella integritet. Ja, Taiwan är Kina, förklarar Vucic vid mottagandet av Xi, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Nato-bomber

Xi har för sin del bjudit tillbaka genom att markera sitt motstånd mot Nato – som fortfarande väcker beska minnen i Belgrad efter de bombningar som den västliga militäralliansen genomförde för exakt 25 år sedan för att stoppa det pågående kriget i Kosovo.

Den gången föll bomber även över Kinas ambassad i det dåvarande Jugoslavien, vilket ledde till en ursäkt från USA. I en debattartikel i serbiska tidningen Politika på årsdagen varnar nu Xi för att Kina "aldrig kommer att acceptera att en så tragisk historia upprepas".

En man viftar med Serbiens och Kinas flaggor under det pågående statsbesöket i Belgrad.

Mellan öst och väst

Den serbiska ledningen har länge lagt sig i ett mittenläge mellan öst och väst och gärna spelat ut parterna mot varandra. Vucic har exempelvis inte velat gå med på EU:s sanktioner mot Ryssland, även om de länder som förhandlar om EU-medlemskap förväntas ansluta sig till EU:s utrikespolitiska linje. Samtidigt deltar man gärna i EU-ledda möten, inte minst om ekonomiskt stöd till länderna på västra Balkan.

EU försöker i sin tur hålla en försiktig linje för att inte knuffa Serbien in i en alltför nära relation till Peking och Moskva.

På gatorna i Belgrad välkomnas Kina, särskild av de äldre.

— En utmärkt sak det här besöket från presidenten i en av världens mäktigaste länder, säger 67-årige pensionären Stojan Vidovic till AFP.

TT
/
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!