Ryska projektiler som skjuts i Belgorod-regionen, vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.
Ryska projektiler som skjuts i Belgorod-regionen, vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild. - Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Flera attacker mot Ryssland – en långt in

Ukraina har anfallit flera regioner i Ryssland under natten och skadat både bostadskvarter och oljedepåer. En drönare uppges ha nått längre in på rysk mark än något ukrainskt anfall har gjort tidigare i kriget.


Ukrainas säkerhetstjänst SBU beskriver det som ett rekord. En drönare har skickats och anfallit ett mål nästan 120 mil in i Ryssland från den ukrainska gränsen, berättar en SBU-källa för AFP.

Drönaren ska ha slagit ned i ett oljeraffinaderi i Basjkirien, i Uralbergens södra ände, efter att ha flugit totalt 150 mil. Raffinaderiet i fråga drivs av den statliga oljejätten Gazprom.

Ryska myndigheter har meddelat att en oljeanläggning där har orsakats skador, men tonar ned omfattningen av skadorna.

Hål i husfasader

Staden Belgorod anfölls vid tvåtiden natten till torsdag, lokal tid. Svart rök steg från stadens centrala delar och enligt de lokala myndigheterna träffades ett tiotal lägenhetshus. Stadens borgmästare delar bilder från ett bostadskvarter i sociala medier, där man ser att det har sprängts stora hål i husfasaderna och att många bilar har brunnit.

Fem personer fick splitterskador och fördes till sjukhus, enligt Belgorods guvernör Vjatjeslav Gladkov. Även i den närliggande orten Dubovoje rapporteras attacken ha orsakat skador.

Vid ungefär samma tid slog drönare ned i två oljedepåer i ryska Krasnodar, öster om den annekterade Krimhalvön, enligt ryska och ukrainska uppgifter. Attacken orsakade en stor brand på åtminstone en anläggning.

USA misstycker

USA har nyligen avrått Ukraina från att attackera Rysslands oljeanläggningar, då detta befaras få stora konsekvenser för den globala oljehandeln.

Rysslands försvarsdepartement gör gällande att det ryska luftvärnet helt har stoppat ett ukrainskt anfall med raketer och drönare. Några drönare sägs då också ha blivit nedskjutna över gränsregionerna Brjansk och Kursk.

I måndags dödades minst sex personer i en drönarattack mot en mindre ort i Belgorod-regionen. Ytterligare ett 30-tal personer sades ha skadats.

Drönare från havet

I Ukraina rapporteras ett stort drönaranfall i sydväst, i Odessa-regionen. Där har 17 av totalt 20 angripande drönare som kom i riktning från Svarta havet skjutits ned, meddelar det ukrainska flygvapnet på torsdagsmorgonen. Det framgår inte vad som hände med övriga tre drönare.

Natten till onsdag anföll Ryssland landet med en ovanligt stor mängd robotar och drönare, som främst riktades mot strömförsörjningen i huvudstaden Kiev och staden Lviv i väst.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!