En man tittar på ett hus som förstörts i robotattack mot Rafah i veckan.
En man tittar på ett hus som förstörts i robotattack mot Rafah i veckan. - Foto: Ismael Abu Dayyah/AP/TT

"Paus" i samtalen om vapenvila

Förhandlingarna i Kairo om en vapenvila i Gaza har satts på paus, enligt flera medier med insyn i samtalen. Såväl Israels som Hamas delegation har lämnat Kairo.


Israels insats i Rafah i södra Gaza har satt stopp för den pågående förhandlingsrundan i Kario, uppger såväl CNN som Reuters och Politico, alla med hänvisning till källor inom parternas delegationer.

Enligt Politico har Hamas visserligen lämnat förhandlingarna med hänvisning till situationen i Rafah, men den terrorstämplade organisationen ska ändå vara villig att fortsätta samtalen.

Reuters uppger å sin sida att Israel anser att den pågående förhandlingsrundan "är avslutad".

En "högt uppsatt person" inom regeringen säger till nyhetsbyrån att Israel uttryckt reservationer mot medlarna och att landets insats i Rafah fortsätter som planerat.

CIA-chefen Bill Burns, som befann sig i Kairo men nu har lämnat Egypten, sade tidigare i veckan att han hoppades att avståndet mellan parterna skulle minska. Men på torsdagen tvingades John Kirby, talesperson för USA:s säkerhetsråd, konstatera:

— Det har helt klart inte minskat.

— Det betyder inte att vi har gett upp hoppet. Vi tror fortfarande att det finns en väg framåt, men det kräver att båda sidor visar ledarskap. Och båda kommer att behöva visa moraliskt mod för att kunna få till ett avtal, fortsätter han.

Han varnar även israel för att en utvidgad insats i södra Gaza inte kommer att slå ut islamistiska Hamas.

— Att slå sig in i Rafah kommer inte att föra (Israel) närmare det målet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!